Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Supersonic: Black Page Orchestra, pentru prima dată în România

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2022 , ora 11.47

Ansamblul vienez Black Page Orchestra - dedicat muzicii actuale cu orientare exploratorie radicală, fără compromisuri - va concerta în noiembrie 2022 la București (11.11) și Timișoara (13.11). Titlul proiectului, "SuperSonic", se referă în egală măsură la viteza amețitoare cu care Black Page Orchestra s-a afirmat pe plan internațional și a reușit să "călătorească în timp", în viitor, acumulând cercetări extrem de avansate în plan acustic și electronic, explorând noi limbaje muzicale, dar și la căutările lor de dincolo de sunetul muzical, la aventurile "supra-sonore" în genul "noise", în procesări electronice live sau îmbinări cu medii electroacustice preînregistrate, pe lângă combinațiile cu alte arte (film, video art, performance).

Aflați pentru prima dată în România, în noiembrie 2022, întâlnirea membrilor BPO cu scena muzicală contemporană-experimentală românească, promite a fi una memorabilă, acest ansamblu de exploratori reinventând chiar conceptul de "concert" și de interpretare muzicală. Îi întâlnim:

· la București, vineri 11 noiembrie, ora 18:00 - în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Str. Știrbei Vodă 33) - intrarea liberă

· la Timișoara, duminică 13 noiembrie, ora 19:00 - în Sala "Mihai Perian" a Liceului de Artă "Ion Vidu" (Str. Cluj 12)

Muzicile cântate sunt create de lideri ai generației tinere de compozitori de avangardă - Matthias Kranebitter, Mirela Ivièeviæ, Alexander Kaiser (Austria), Elena Rykova (SUA), Johannes Kreidler (Germania), împreună cu doi compozitori români care au scris două lucrări special pentru acest proiect: timișorenii Gabriel Almași și Gabriel Mălăncioiu. După fiecare concert va avea loc o discuție moderată cu membrii ansamblului.

În afară de concerte, cei interesați de aplicarea celor mai noi tehnologii în muzica instrumentală se pot înscrie la conferința-atelier susținută de compozitorul Matthias Kranebitter(directorul artistic al BPO), "Narrative Aspects in Contemporary Music" ("Aspecte narative în muzica contemporană"), care va avea loc, în limba engleză, joi 10 noiembrie la București și sâmbătă 12 noiembrie la Timișoara. Mai multe informații se pot obține contactând Centrul de Informare Muzicală din România, la adresa cimro.ro@gmail.com.

Numele ansamblului Black Page Orchestra, fondat în 2014 la Viena, provine de la compoziția lui Frank Zappa, "The black page", o piesă a cărei partitură se datorează densității mari de note și evenimente muzicale ce o transformă într-o hârtie aproape neagră. Pe lângă această abordare estetică explicită, ansamblul își concentrează atenția pe compoziții care utilizează device-uri electronice, inserții video și alte rezultate ale noilor tehnologii, într-un context artistic pregnant stilistic, precum și piese care, datorită caracterului lor performativ, depășesc cu mult cadrul convențional al unui concert clasic. Experimentarea și versatilitatea sunt preocupările majore ale colectivului Black Page Orchestra. Fiecare concert al lor este o experiență inedită și fascinantă.

Video teaser: https://www.youtube.com/watch?v=71in3oDNWic

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.