Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert gratuit cu 8 dirijori, vineri, la Filarmonica Brașov

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 13.07

Începând cu 2 octombrie și până pe 7, la Filarmonica Brașov se desfășoară un masterclass de dirijat cu celebrul profesor și dirijor Uroč Lajovic. Atelierul de dirijat organizat de Filarmonica Brașov în parteneriat cu "Platform for Culture" Croația le propune tinerilor dirijori din întreaga lume să vină să lucreze cu unul dintre cei mai renumiți profesori de dirijat din lume - Uroč Lajovic, profesor al Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena între 1991 - 2012. În cadrul proiectului, dirijorii selectați în urma preselecției vor avea ocazia să vină la Brașov să dirijeze pe o perioadă de cinci zile orchestra Filarmonicii Brașov, avându-l ca profesor îndrumător pe Uroč Lajovic. Atelierul se va încheia cu un concert alături de Filarmonica Brașov în care toți cei 8 candidați vor avea ocazia să dirijeze o parte din repertoriul concertului.

Cele cinci zile vor fi filmate de o echipă profesionistă de filmare și se vor realiza materiale de prezentare ale atelierului, ale Filarmonicii Brașov și ale candidaților alături de maestrul Lajovic. Materialele vor servi mai multor scopuri: educativ - pentru muzicieni și public (care poate să înțeleagă fenomenul repetițiilor și importanța dirijorului), de diseminare a mesajului educațional-cultural al instituției și a muzicienilor și va oferi o șansă unora dintre cei mai buni dirijori tineri din lume să se desfășoare artistic alături de o orchestră profesionistă. În acest fel, activitatea Filarmonicii Brașov va putea fi vizualizată pe canale urmărite de mii de oameni din întreaga lume.

Programul serii este următorul:

W. A. Mozart: Uvertura la opera Don Giovanni

S. Rachmaninov: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 2, Op. 18

M. Mussorgsky: Tablouri dintr-o expoziție

Solista serii este pianista Kira Frolu. Câștigătoare a Bursei "Moștenitorii României Muzicale" ediția 2022 oferită de Radio România Muzical, este în prezent studentă masterandă la Academia Regală de Muzică din Londra sub îndrumarea prof. Ian Fountain, unde studiile îi sunt sprijinite de o bursă de merit. Este laureată a concursurilor Vladimir Krainev din Ucraina și Evangelia Tjarri din Cipru, printre altele.

Accesul la concert este gratuit în limita locurilor disponibile, iar locurile pot fi rezervate în avans, online, pe siteul bilet.ro

Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Săptămâna viitoare, Filarmonica Brașov îi așteaptă pe melomanii din oraș marți, la un nou recital al Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®, parte din Integrala Șostakovici, iar joi seară, la un concert simfonic dirijat de Junping Qian, care îl va avea ca solist pe pianistul Stefan Arnold. Biletele sunt deja disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro