Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Eveniment muzical excepțional de Ziua Internațională a Muzicii: Recital Ilinca Dumitrescu

Publicat: marți, 27 Septembrie 2022 , ora 12.56


Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, Editura Casa Radio și Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită la un eveniment muzical excepțional: recitalul extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu, prilejuit de Ziua Internațională a Muzicii, și prezentarea albumului "Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti - Sonate", recent apărut la Editura Casa Radio

Spectatorii prezenți la evenimentul de la Casa Artelor "Dinu Lipatti" (bdul. Lascăr Catargiu, nr. 12) vor avea ocazia de a o asculta pe reputata pianistă într-un recital de virtuozitate, interpretând compoziții de Domenico Scarlatti, Mozart, Chopin, Dinu Lipatti și Mihail Jora.

La finalul recitalului, protagonista serii va acorda autografe pe albumul prezentat.

Albumul "Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti - Sonate", apărut în colecția Maestro a Editurii Casa Radio, cuprinde Sonate alese astfel încât să reprezinte trăsăturile esențiale ale creației lui Domenico Scarlatti și totodată să alcătuiască un recital oferit într-o ipostază pe cât de unitară, pe atât de atrăgătoare prin varietatea pieselor componente, în interpretarea inconfundabilă a prestigioasei pianiste Ilinca Dumitrescu.

La seara muzicală, alături de pianista Ilinca Dumitrescu vor participa regizoarea Alice Barb, directoare a Casei Artelor "Dinu Lipatti" și Tiberiu Comandașu, redactor muzical la Editura Casa Radio.

Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din cinci continente, 46 de țări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. S-a născut la București, într-o familie de artiști (tatăl - compozitorul Ion Dumitrescu, profesor universitar emerit, membru corespondent al Institutului Franței - Académie des Beaux-Arts, mama - poeta și actrița Mariana Dumitrescu). A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova, absolvit în 1978 cu distincția maximă Diplomă de Merit. Este deținătoarea celor mai importante premii în țara natală (Premiul Academiei Române - 1995, Premiul Institutului Cultural Român - 2003, Premiul Radio România Cultural - 2005 etc.), dar și a multor distincții internaționale (printre care Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana - 2005, acordată de Președintele Republicii Italiene, și Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres - 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

Activitatea sa artistică se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obține titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică București cu calificativul maxim summa cum laude), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia - 1991-1997 - Festivalul Internațional al Boemiei de Sud patronat de Lord Yehudi Menuhin, S.U.A., Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia, Perú), muzeolog (între anii 1994-2006 a fost director al Muzeului Național George Enescu din București), realizator și producător TV al emisiunii Ilinca Dumitrescu și invitații săi (postul de televiziune România de Mâine, unde a și condus Departamentul Muzical aproape un deceniu, 2007-2016).

Deține o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecționat, în 1986, de către International Record Critics Award reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

Face parte frecvent din juriile internaționale ale unor concursuri de pian sau alte domenii muzicale. A participat la diverse și prestigioase festivaluri internaționale, unele patronate de Lord Yehudi Menuhin. În 1997 este aleasă membră a Senatului Academic la Accademia Internazionale d'Arte Moderna din Roma. Îi sunt dedicate multe lucrări pentru pian (Mihail Jora, Paul Constantinescu și alți compozitori români sau străini) și a realizat numeroase prime audiții.

Albumul "Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti - Sonate" este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, București, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.