Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo, în avanpremieră la Sinaia, pe 10 septembrie

Publicat: luni, 5 Septembrie 2022 , ora 12.20

Turneul național Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo începe cu o avanpremieră în aer liber, programată pe 10 septembrie, de la ora 17:00, în parcul Dimitrie Ghica din Sinaia.

Ediția a IV-a a turneului, supranumit anul acesta Euforica, susținut de Marin Cazacu și ansamblul cameral Violoncellissimo, se va deschide oficial la Oradea, în Sala Filarmonicii, la data de 30 septembrie și va continua în mai multe orașe din țară de-a lungul lunii octombrie.

Două luni de concerte în care cei mai buni violonceliști din țară vor pleca de la Oradea, vor trece prin Arad și Sibiu, ajungând la Bistrița, Cluj și Deva. Turneul se va opri și în două capitale, București și Chișinău.

Este deja cunoscut faptul că cei care ascultă Violoncellissimo, pleacă de la concerte plini de entuziasm. Așa că supranumele de anul acesta, Euforica, nu este deloc întâmplător: "De patru ani străbatem țara în fiecare toamnă în această formulă, aparent aceeași, dar în permanență alta, pentru că în fiecare an ni se alătură noi membri. Ne place enorm ceea ce facem și dorim să oferim ascultătorilor noștri momente de neuitat prin prezentarea diferitelor ipostaze de exprimare ale violoncelului" spune violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului și directorul general al Filarmonicii George Enescu.

De la entuziasm și ieșire din tipare au plecat maestrul și discipolii săi și atunci când au ales programul acestei ediții: "În ultimii ani am spart toate barierele repertoriale, aducând în fața publicului lucrări celebre din muzica clasică, dar și incluzând în programele noastre alte genuri muzicale care se potrivesc cu profilul violoncelului și cu spiritul nostru, al interpreților. Ne place să ne adresăm tuturor categoriilor de public, oferindu-le piese de muzică clasică, jazz, rock, folclor, muzică de film și divertisment. Concertele noastre transmit emoție, poezie, energie, optimism și speranță" spune Marin Cazacu

PROGRAM:

· Johann Schrammel - Marș

· G. Fr. Handel - Passacaglia

· P.I. Ceaikovski - Aria lui Lensky

· Astor Piazzolla - Oblivion și Libertango

· Jacques Offenbach - Can Can

· Dimitri Șostakovici - Vals

· *** - Suită folclorică românească

· Radu Sinaci - Tribute to Mozart

· Radu Sinaci - Beethoven Rocks…

· Saint Saens / Radu Sinaci - Bacchanale

· Sabin Pautza (arr.) - The Final Countdown

· Mozart/Say - Alla Turca Jazz Rock

ITINERAR Euforica

10 septembrie - avanpremieră - Sinaia - Parcul Dimitrie Ghica (în cadrul festivalului "Sinaia Forever")

30 septembrie, ora 19 - deschiderea oficială - Oradea - Sala Filarmonicii

1 octombrie, ora 19 - Arad, Palatul Culturii

5 octombrie, ora 19 - Sibiu, Sala Thalia

9 octombrie, ora 19 - București, Ateneul Român

17 octombrie, ora 19 - Chișinău, Sala cu Orgă

20 octombrie, ora 19 - Bistrița, Palatul Culturii

21 octombrie, ora 19 - Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat

22 octombrie, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii și a tinerelor talente din România.

Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.

În această perioadă, ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: cel mai recent, la Marea Sală UNESCO Paris - aniversare 65 ani România la UNESCO în octombrie 2021, la Expo 2020 Dubai, în decembrie 2021, dar și la Washington, Bruxelles, Luxemburg, Istanbul etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții solistice la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.

Violoncellissimo la UNESCO PARIS 2021 - post eveniment (EN)

https://www.youtube.com/watch?v=CsMEFhKXWYw

Violoncellissimo la EXPO 2020 DUBAI - post eveniment

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=yM6Fbl6Rrfs

http://clasiclaputereaatreia.violoncellissimo.procontemporania.ro/