Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Save the date: Bucharest Jazz Festival revine în septembrie într-o nouă locație, la combinatul fondului plastic

Publicat: sâmbătă, 20 August 2022 , ora 12.28


Bucharest Jazz Festival revine între 16 și 18 septembrie 2022 cu o nouă ediție de concerte și live sessions. În premieră pentru publicul de jazz, Bucharest Jazz Festival 2022 are loc la Combinatul Fondului Plastic, un spațiu dedicat evenimentelor din zona de arte și design. Cea de-a noua ediție este organizată de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București alături de ARCUB, cu sprijinul The Institute, al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Combinatului Fondului Plastic.

Ediția din acest an vine cu un concept axat pe jazzul românesc și este curatoriată de muzicologul și jurnalistul Florian Lungu, nume important al scenei de jazz locale care a documentat, a experimentat și a fost martor la multe evenimente care au scris istoria jazzului autohton.

"După o pauză de doi ani, ne dorim să luăm pulsul muzicii de jazz de la noi din țară. Cine sunt artiștii noului val, ce colaborări recente au apărut printre virtuozii jazzului românesc și cum mai sună muzica jazzmanilor din diaspora? Sunt întrebări la care încercăm să răspundem la ediția din acest an. Bucharest Jazz Festival #9 înseamnă trei zile de muzică bună într-o locație nouă pentru fanii festivalului, la Combinatul Fondului Plastic unde, în ultima vreme, se întâmplă atâtea lucruri importante." - Mihaela Păun, director ARCUB

Programul festivalului este împărțit în trei seri tematice. Prima zi de festivaleste dedicată artiștilor din noua generație de jazzmani și grupează patru concerte sub tema "Young Blood Jazz Musicians". Seara "Jazz Diaspora" prezintă concerte ale artiștilor români de jazz din afara țării, iar ultima zi de festival este intitulată "Jazz Virtuoso" și aduce pe scena de la Combinat nume consacrate ale jazzului autohton.

Din lineup-ul ediției fac parte ZMEI3, Sorin Zlat, Ion Țunțu Baciu Jr., Trigon, Eva Maria Gârlea & Robert Cozmași o colaborare între Luiza Zanși Big Bandul Radio dirijat de Ionel Tudor. În afara concertelor sunt programate DJ Sessions, ateliere muzicale pentru copii și o conferință pentru publicul de jazz.


Despre Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic a fost construit de Uniunea Artiștilor în anii 1966-1972 ca o fabrică, un grup de clădiri multifuncționale, unde puteau fi produse opere de artă de diferite medii. Cu timpul, multe dintre spațiile industriale au fost reconvertite, iar locația a devenit astăzi o platformă artistică și o destinație culturală reunind spații expoziționale, organizații și ateliere pentru artiști. De-a lungul timpuui, Combinatul Fondului Plastic a fost gazdă pentru evenimente de referință pentru oraș, precum Romanian Design Week, DIPLOMA, Art in Progress.


Despre Bucharest Jazz Festival

Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Dave Douglas, Carmen Lundy, Lee Konitz și Roy Hargrove, Bucharest Jazz Festival este cel mai important eveniment de jazz din Capitală. Debutează în Piața George Enescu în 2011, sub denumirea ARCUB Live Open Air - Jazz, Blues & More, iar în 2014 devine Bucharest Jazz Festival, un mix unic de concerte, expoziții și lansări de disc și carte. Festival membru al European Jazz Network, Bucharest Jazz Festival pune România în avangarda fenomenului jazz din Europa de Est cu nouă ediții de concerte live și conferințe, expoziții de fotografie de jazz, proiecții de filme și documentare muzicale, masterclass-uri, ateliere, lansări de disc și carte de jazz.


Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram ARCUB.București și pe www.arcub.ro.

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii - Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și dezvoltă anual sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiectele operatorilor culturali din București.