Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Eduard Antal ajunge cu turneul național "Orgile României" în Moldova pe 7, 14 și 16 august

Publicat: luni, 1 August 2022 , ora 16.17

După o primă etapă desfășurată în luna iulie la Catedrala Sf. Iosif din București și în patru localități din Transilvania (Sibiu - Catedrala evanghelică CA "Sfânta Maria", Deva - Biserica Reformată, Arad - Palatul Culturii și Vinga - Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime"), turneul național Orgile României susținut de tânărul organist Eduard Antal, continuă cu a doua sa etapă, în luna august, în Moldova și Transilvania.

Primele repere ale traseului lunii august sunt 7 august, ora 19:00 - Bacău, Biserica Romano-Catolica "Fericitul Ieremia" (Inaugurarea orgii), 14 august, ora 19:00 - Iași, Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria Regină" și 16 August, ora 19:00 - Cacica, Basilica Minor "Adormirea Maicii Domnului".

Aflat la mijlocul turneului, Eduard Antal declara: "Concertele din luna iulie au însemnat pentru mine o nouă șansă de a descoperi instrumente, locuri și oameni. Bineînțeles, aveam unele proiecții și așteptări pozitive, dar acestea au fost amplificate de realitatea din teren. În prima parte a turneului am parcurs peste 2000 de km și am avut șansa să descopăr România așa cum nu o mai văzusem până acum. De la oamenii prezenți în număr foarte mare la toate cele cinci concerte, până la peisajele mirifice care îmi tăiau respirația, totul a fost minunat.

Consider că este o mare șansă pentru orice artist să se simtă apreciat în patria sa, iar eu mă simt unul dintre cei privilegiați, abia aștept să revin în Moldova, zona mea natală și să susțin cele trei concerte programate la Bacău, Cacica și Iași. La Bacău va fi un concert premieră pentru turneu deoarece voi avea bucuria de a susține concertul de inaugurare a noii orgi de la Biserica Fericitul Ieremia. Un astfel de eveniment implică un anume tip de repertoriu, motiv pentru care am ales să prezint publicului și alte lucrări decât cele anunțate anterior. Invit toți oamenii de bunăvoință să vină să asculte și să savureze frumusețea și puritatea muzicii de orgă."

Turneul național Orgile României, ajuns la a patra sa ediție, a revenit în lunile iulie și august cu zece concerte în întreaga țară, susținute de tânărul organist Eduard Antal, continuând incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri și redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susținute în nouă catedrale și biserici catolice și reformate din România dar și la Palatul culturii din Arad.

În bisericile din România există peste 1500 de orgi clasice cu tuburi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru "Regina Instrumentelor" în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal și românesc din creația lui Louis-Nicolas Clérambault, Johann Pachelbel, Juan Cabanilles, Girolamo Frescobaldi, Padre Davide da Bergamo, Johann Sebastian Bach, Theodor Grünberger, Béla Bartók.

Turneul național - Orgile României

ediția a IV-a - iulie-august 2022

EDUARD ANTAL - orgă

3 iulie, ora 20 - București, Catedrala Sfântul Iosif

5 iulie, ora 19:00 - Sibiu, Catedrala evanghelică CA "Sfânta Maria" (Zilele Muzicale Româno-Americane)

6 iulie, ora 19:00 - Deva, Biserica Reformată

8 iulie, ora 19:00 - Arad, Palatul Culturii

9 iulie, ora 19:00 - Vinga, Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime"

7 august, ora 19:00 - Bacău, Biserica Romano-Catolica "Fericitul Ieremia" (Inaugurarea orgii)

14 august, ora 19:00 - Iași, Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria Regină"

16 August, ora 19:00 - Cacica, Basilica Minor "Adormirea Maicii Domnului"

27 August, ora 18:00 - Brașov, Biserica Neagră (Festivalul "Organ Nights")

28 August, ora 18:00 - Codlea, Biserica Evanghelică.