Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Miercuri începe Festivalul Internațional de Jazz Miercurea Ciuc - 28-31 iulie 2022

Publicat: marți, 26 Iulie 2022 , ora 14.03

Peste două zile, va începe unul dintre evenimentele must ale verii din Miercurea Ciuc, Festivalul Internațional de Jazz, care va atrage iubitorii de jazz și muzică live în regiune cu o ofertă muzicală de excepție. Pe parcursul celor cinci zile de festival, publicul se va bucura de 14 concerte, jam sessions, spectacole de dans, activități și ateliere meșteșugărești pentru copii, pictură jazz și jazz pub.

Pe 27 iulie, ziua zero a festivalului, miercuri, la ora 19:00, pe scena Petőfi din fața cafenelei Kulissza, două dintre cele mai cunoscute grupuri de improvizație din Budapesta, Random Trip și Seven Seconds In the Future vor avea un concert intitulat VIBE CHANGERS, unde muzicienii locali sunt invitați să li se alăture pentru o improvizație comună și un "joc de societate" muzicală.

Joi, 28 iulie, de la ora 17:00, pe scena Petőfi din fața cafenelei Kulissza va concerta trupa FOLKFANTASTIC, care va interpreta muzică urbană inspirată din cântece populare, pe instrumente acustice. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 18:45 pe scena Cetății Mikó, urmată de trei concerte fantastice. Începând cu ora 19:00, MARA - Caue Project vă va aduce o experiență muzicală care combină bossa nova cu alte genuri mai puțin cunoscute ale muzicii braziliene, urmată, de la ora 21:00, de KRISZTA POCSAI, o divă de jazz cu o energie copleșitoare și un gust deosebit pentru jazz, și BALÁZS BÁGYI NEW QUARTET, unul dintre cele mai renumite grupuri de jazz din Ungaria. Ziua se va încheia cu un jam session în barul ANT, de la ora 23:00.

Vineri, 29 iulie, de la ora 17:00, trupa EDINA & FRIENDS va deschide ziua pe Scena Petőfi din fața cafenelei Kulissza, cu melodii swing standard din repertoriul internațional de jazz. De la ora 19:00, pe scena Cetății Mikó, RVQ - Radu Vâlcu Quintet va întâmpina publicul, cu muzică inspirată din jazz, fusion, muzică clasică și world music. Ei vor fi urmați de trio-ul berlinez GREY PARIS, care ne va aduce muzică de jazz cinematică, electro-acustică, iar de la ora 22:30 va urma NAT OSBORN BAND, al cărui concert se anunță a fi unul dinamic, cu influențe muzicale eclectice. Ziua se va încheia cu un jam session de la ora 23:00, în barul ANT.

Sâmbătă, 30 iulie, între orele 11:00 și 14:00, copiii se pot bucura de program muzical și ateliere meșteșugărești în fața Cetății Mikó. De la ora 19:00, pe scena Cetății Mikó va concerta tânăra cântăreață franceză CAMILLE BERTAULT, care a devenit una dintre vedetele lumii. De la ora 21:00, va începe concertul trupei HOT JAZZ BAND, câștigătoare a Premiului Kossuth, care cu siguranță nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru public, fiind cea mai cunoscută trupă de jazz din Ungaria. Ziua se va încheia cu un jam session în barul ANT, de la ora 23:00.

În ultima zi a festivalului, 31 iulie, între orele 11:00 și 14:00, copiii se vor putea bucura din nou de program muzical și ateliere meșteșugărești în fața Cetății Mikó, iar de la ora 17:00 spectatorii se pot bucura de concertul susținut de Danics Dóra (voce) și Sinha Róbert (chitară) pe scena Petőfi din fața cafenelei Kulissza.

De la ora 19:00, pe scena Cetății Mikó, va concerta SÁRIK PÉTER TRIO, care în ultimul deceniu a devenit unul dintre cele mai populare ansambluri de jazz din Ungaria. Lor li se vor alătura cântăreața Luiza Zan, una dintre cele mai interesante și originale cântărețe de jazz din Europa și chitaristul István Gyárfás, unul dintre cei mai buni chitariști jazz din Ungaria.

De la ora 21:00 urmează pianistul de jazz TIGRAN HAMASYAN, de origine armeană, care își va prezenta albumul The Call Within în formulă de trio, cu Marc Karapetian și Arthur Hnatek. Tigran a început să studieze pianul de la vârsta de 3 ani, iar acum cântă la cele mai prestigioase festivaluri de jazz din lume. Ziua se va încheia cu un jam session la barul ANT, de la ora 23:00.

Pe toată durata festivalului, lângă scena Cetății Mikó se va desfășura Jazz-painting, adică pictură pe muzică de jazz. Câțiva elevi ai Liceului de Artă Nagy István vor picta în timpul concertelor din cadrul festivalului de jazz, sub îndrumarea profesoarei Zsuzsanna Sólyom. La finalul serii, publicul va putea admira operele de artă și chiar să le cumpere ulterior.

Un eveniment partener paralel este CAMP_Coexistence 2022, o tabără intensivă de dans, în cadrul căreia dansatori profesioniști se vor alătura festivalului de jazz pentru a da culoare programului.

Noua ediție a festivalului se datorează în mare parte PRIMĂRIEI MIERCUREA CIUC. Alți sponsori principali sunt Agenția Maghiară de Turism, Fundația Comunitară Zajta, Fondul Național de Cooperare, Fundația MOL-New Europe, Fundația pentru Cultura Maghiară și Agenția Culturală Petőfi.

De asemenea, dorim să mulțumim tuturor celorlalți co-organizatori, parteneri, sponsori și parteneri media ale căror nume sunt menționate pe site-ul web al festivalului și pe materialele promoționale.

Programul complet este disponibil în două limbi la adresa https://ro.jazzfestival.ro/.

Biletele sunt disponibile în avans pe bilete.ro și la fața locului înainte de concerte.