Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Vara Magică: Concert inovativ la Ateneul Român cu Sînziana Mircea și invitații săi

Publicat: miercuri, 13 Iulie 2022 , ora 12.25

Festivalul "Vara Magică" ne invită să petrecem o nouă seară de vară magică în compania muzicii clasice, de această dată alături de pianista și compozitoarea Sînziana Mircea, soprana Laura Tătulescu și compozitorul Giovanni Dinello, la Ateneul Român, pe data de 20 iulie, de la ora 19:30, în cadrul recitalului extraordinar "Imagine Baroque".

București, 13 iulie 2022 - Recitalul extraordinar "Imagine Baroque", care va avea loc pe 20 iulie a.c., de la ora 19:30, vă propune un concert unic în care muzica clasică, sonoritățile de muzică electronică și jocurile de lumini și umbre vă vor purta pe aripile lor prin trei secole de muzică, într-o experiență de neuitat.

Artiștii de talie internațională - pianista Sînziana Mircea, soprana Laura Tătulescu, compozitorul Giovani Dinello și artistul vizual Adistu vor pune în scenă un concert unic de muzică clasică, muzică electronică și live videomapping, care va aduce în sala Ateneului Român armoniile magnifice ale Barocului italian, înveșmântate în haina vibrantă a secolului XXI.

Astfel, alături de repertoriul de muzică clasică binecunoscut publicului meloman de pretutindeni, pentru prima dată în ultimii 300 de ani, vor fi aduse în luminile rampei două cantate pentru soprană și pian compuse de compozitorul italian Benedetto Marcello, în secolul al XVII-lea. Aceste lucrări de muzică barocă necunoscute încă, vor fi restituite publicului larg, în premieră la nivel național și poate chiar mondial, în interpretarea a două muziciene romane: soprana de talie mondială Laura Tatulescu și pianista Sînziana Mircea.

Manuscrisele de o inestimabilă valoare a celor două cantate, care datează din sec. al XVII-lea, nepublicate încă, au fost descoperite de Sînziana Mircea în biblioteca Conservatorului din Veneția care poartă numele celebrului compozitor, în cadrul bursei de cercetare "Nicolae Iorga". Prestigioasa Bursă "Nicolae Iorga" este acordată anual de Ministerul Educației și Cercetarii celor mai brilianți tineri cercetători și artiști români, în urma unui concurs de proiecte extrem de riguros, desfășurat la nivel național. În anul 2021, Sînziana a cîștigat această bursă de cercetare cu proiectul "Reinterpretarea muzicii baroce în recitalul de pian interdisciplinar contemporan". Așadar, concertul propus de tânăra pianistă în cadrul Festivalului "Vara Magică", în data de 20 iulie, reprezintă unul dintre rezultatele acestui proiect derulat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Veneția și al Conservatorului "Benedetto Marcello", în care inovația se intâlnește cu istoria și tehnologia într-o sinergie realizată de artiști de talie internaționala, din România și Italia, la cel mai înal nivel.

Mai mult decât atât, în cadrul aceluiași recital, care reunește muzica clasică cu cea electronică, va fi lansată în premieră mondială Suita "Serenissima", pentru pian acustic și sintetizator, compusă de Sînziana Mircea în cadrul aceluiași proiect, interpretată alături de compozitorul italian Giovanni Dinello, absolvent al Conservatorului din Veneția, secția "Muzică electronică". Întregul proiect muzical va fi însoțit de proiecții video și videomapping realizate de extraordinarul artist videomapping Adistu, câștigător a multiple premii la nivel național și internațional, în concursuri de profil.

Magnifica muzică la pian și sintetizator va fi însoțită într-o alăturare de excepție de vocea catifelată și profund vibrantă a sopranei Laura Tatulescu, care de-a lungul unei extraordinare cariere a urcat pe scene precum: Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Munchen, Opera Națională din Coreea, Los Angeles Opera, sub bagheta unor dirijori celebri precum: Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Daniele Gatti, Kent Nagano.

Dorin Ioniță, inițiatorul și organizatorul Festivalului Vara Magică, a declarat: "Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului Vara Magică se anunță concerte cu artiști și orchestre de renume la nivel național și internațional, iar acest concept care include pian, voce, lumini și muzică electronică ne poartă în epoca barocă pentru a trăi emoția și frumusețea artelor".

Festivalul Internațional "Vară Magică" este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României. De la prima ediție, festivalul a depășit 100 de concerte, de calitatea cărora s-au bucurat mai mult de 80.000 de spectatori, sute de mii de ascultători ai programelor radio și telespectatori care au urmărit transmisiunile în direct și înregistrările acestor momente de înaltă ținută artistică.

Ediția a XI-a a Festivalului Vara Magică va continua în fiecare a zi de miercuri pe toată perioada de vară până pe data de 31 august, la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică - ediția a XI-a este disponibil pe site-ul www.varamagica.ro.

Programul complet al Festivalului poate fi consultat la varamagica.ro, iar biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Vara Magică sunt disponibile pe www.bilete.ro și www.myticket.ro, dar și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 și 19:00.

Așadar și anul acesta Festivalul "Vara Magica" vă invită la o serie de evenimente unice cu adevărat, în care magia muzicii întâlnește inovația, tehnologia și arta exprimată la cel mai înalt nivel, transformând o seara frumoasă de vară, într-o seară de neuitat!