Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Între clasic și romantic, cu dirijorul Christian Badea, la Ateneul Român

Publicat: marți, 14 Iunie 2022 , ora 11.47


Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

Lohengrin, operă în trei acte, compusă de Richard Wagner, a fost prezentată pentru prima dată în 1850. Povestea personajului omonim este preluată din mitologia germană medievală. Lohengrin vine din Imperiul Graalului pentru a cunoaște omul și toată frumusețea acestuia, însă, dezamăgit, se reîntoarce în lumea în care nu există pasiuni răvășitoare, ci numai puritate sacră.

Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 de Robert Schumann este considerat un prototip al concertului romantic pentru pian. În 1841, Schumann a compus o fantezie pentru pian și orchestră. Soția sa, pianista Clara Schumann, l-a îndemnat să dezvolte această lucrare într-un concert pentru pian. În 1845, compozitorul a adăugat intermezzo-ul și a finalizat lucrarea, care a devenit singurul concert pentru pian finalizat de Schumann. Lucrarea a avut premiera în Leipzig pe 1 ianuarie 1846 cu Clara Schumann la pian. Concertul afirmă "importanța echilibrului dintre aspirația către simfonism, bravura solistică, detaliile de tip cameral și îndrăzneala de a îngădui solistului să devină uneori, cu discreție, acompaniator", apreciază muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 a fost compusă de Ludwig van Beethoven în perioada 1811-1812, fiind interpretată pentru prima dată la Viena la 27 februarie 1814. A opta simfonie este cea mai scurtă și mai atipică dintre compozițiile simfonice ale lui Beethoven. De un caracter strălucitor și spiritual, în concordanță cu modelele lui Mozart și Haydn, simfonia rămâne fără îndoială o operă a maturității artistice a compozitorului prin dezvoltarea tehnicii orchestrației și a jocului armonic. Finalul simfoniei este străbătut de un tip de umor viguros și impetuos, un ecou din Haydn, însă de autentică esență beethoveniană

Joi, 16 iunie, și vineri, 17 iunie 2022

Concert simfonic

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solistă
CLAIRE HUANGCI

Program

Richard Wagner
Preludiul actului 3 din opera Lohengrin

Robert Schumann
Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei
Categoria II: 95 lei
Categoria III: 85 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony. La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obținut un succes extraordinar cu "Andrea Chénier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional George Enescu 2019 din București, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021 a Festivalului, a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok și Wagner (uvertura operei Tannhäuser), împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

CLAIRE HUANGCI

Pianista Claire Huangci și-a început cariera solistică de la vârsta de zece ani, când a participat la un concert în onoarea președintelui Bill Clinton. Au urmat numeroase premii la concursuri internaționale, cel mai important fiind Premiul II la Concursul ARD, în 2011, în calitate de cel mai tânăr participant. A studiat cu Elanor Sokoloff și Gary Graffman la Curtis Institute of Music la Philadelphia, continuând, din 2007, cu Arie Vardi la Musikhochschule din Hanovra. Evoluția tinerei soliste a fost marcată de preferința sa pentru muzica lui Frédéric Chopin, în special pentru balade și sonate. A câștigat Premiul I la Concursul Chopin de la Darmstadt (Germania, 2009) și Premiul I și Premiul Special la Concursul Chopin desfășurat la Miami (SUA, 2010). Datorită acestor rezultate, Claire Huangci este considerată printre cei mai apreciați interpreți ai muzicii lui Chopin din generația sa. Solista, cu un repertoriu divers, concertează cu orchestre de renume, printre care Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Berlin Symphony Orchestra, China Philharmonic Orchestra, German Radio Philharmonic Saarbrucken, München Chamber Orchestra. A fost invitată să concerteze pe scene de prestigiu precum Carnegie Hall din New York, Tonhalle din Zürich, Konzerthaus din Berlin, Gasteig din München, Gewandhaus din Leipzig, Salle Cortot din Paris, Oji Hall din Tokio, Symphony Hall din Osaka. În 2013 a fost lansat discul său de debut cu lucrări de Ceaikovski și Prokofiev, la firma Berlin Classics.