Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Trio Petre pe scena Ateneului Român

Publicat: miercuri, 8 Iunie 2022 , ora 13.52

Trio PETRE a luat ființă în anul 2020, din necesitatea stringentă de a face muzică de cameră atunci când sălile de concert au rămas goale iar orchestrele au amuțit. Acest ansamblu tânăr cu muzicieni maturi va fi prezent pe scena Ateneului Român marți, 14 iunie 2022, la ora 19.00, cu un program ce cuprinde lucrări de Mozart, Beethoven și Schubert.

" Un vechi proverb indian spune ca orice problemă ține în cealaltă mână un cadou ascuns. Măiestria în viață constă în a vedea binele din fiecare dificultate. Nașterea ansamblului nostru este cadoul descoperit de trei artiști în perioada pandemiei, prin muzica de cameră . Recitalul nostru din 14 iunie are ca fir roșu conceptul de focus, în locul dispersiei. Cele trei lucrări alese aparțin lui Mozart, Beethoven și Schubert și au fost scrise într-un interval scurt, de doar 18 de ani (1788, 1796, 1816) Atât în cazul lui Mozart cât și în al lui Beethoven, piesele pe care le vom interpreta sunt primele din creația lor scrise pentru trio de coarde, iar tonalitatea este aceeași: mi bemol major. Piesa lui Schubert, în si bemol major, este neterminată, compozitorul finisând o singură mișcare. Divertimento de Mozart are șase părți și este considerat de muzicologul american Alfred Einstein ca fiind una dintre cele mai nobile lucrări, în care fiecare instrument este primus inter pares și fiecare notă signifiantă.", mărturisește Luminitza Petre, liderul trio-ului de coarde, în invitația pe care o adresează cu căldură publicului bucureștean

Filarmonica George Enescu
Marți, 14 iunie 2022, ora 19.00 - Ateneul Român

Program

LUMINITZA PETRE - vioară

ADRIAN VASILE - violă

HORAȚIU LUDUȘAN - violoncel

Program

Franz Schubert - Trio de coarde în si bemol major, D 471

Wolfgang Amadeus Mozart - Divertisment în mi bemol major, KV 563

Ludwig van Beethoven - Grand Trio, în mi bemol major, op. 3

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".

Prima întâlnire a muzicienilor care alcătuiesc astăzi Trio PETRE a avut loc în februarie 2020, la Sala Radio București, cu ocazia Concertului Orchestrei de Cameră Radio, unde Luminitza Petre a evoluat în dublă ipostază, ca dirijoare și solistă. Remarcând talentul deosebit și implicarea celor doi muzicieni ai Orchestrei Radio - violistul Adrian Vasile și violoncelistul Horațiu Ludușan - Luminitza Petre i-a invitat în cadrul Concertelor din grădină din vara anului 2020. Ansamblul astfel înființat a susținut în scurta perioadă de existență recitaluri în cadrul mai multor evenimente, culminând cu participarea la Festivalul Internațional " George Enescu" în septembrie 2021.