Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert Mozart/Haydn la Sala Radio

Publicat: joi, 2 Iunie 2022 , ora 16.12


Dacă în lumea artistică deseori relațiile sunt dominate de un orgoliu exacerbat, există și excepții și una dintre cele mai frumoase dintre ele este reprezentată de prietenia și admirația reciprocă dintre Mozart și Haydn, cei doi mari reprezentanți ai clasicismului muzical vienez. Miercuri, 8 iunie 2022, de la 19.00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart/Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

Pe scenă va urca și apreciatul pianist Horia Mihail, a cărui carte de vizită include sute de concerte și recitaluri prezentate în România și peste hotare. Acesta va interpreta Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră, pe care Mozart însuși l-a cântat pentru prima oară la Viena, în februarie 1785, lucrare ce a devenit mai târziu una dintre favoritele lui Beethoven, care îl interpreta deseori. Programul serii se va deschide cu uvertura operei Don Giovanni - Mozart și se va încheia cu Simfonia nr. 92 - Oxford de Haydn, al cărei nume derivă de la faptul că a fost interpretată în 1791, cu ocazia decernării titlului de Doctor marelui compozitor, din partea Universității din Oxford.

Format sub îndrumarea unor mari personalități dirijorale Sergiu Celibidache și Erich Bergel - GHEORGHE COSTIN a fost aplaudatca dirijor permanent al filarmonicilor din Timișoara, Târgu-Mureș și Iași și a fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România, dar și peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie împreună cu orchestre românești în turnee sau în festivaluri importante. În septembrie 1998, a debutat la pupitrul Orchestrei de cameră "London Schubert Players Orchestra", în Festivalul Internațional de la Windsor. Memorabile rămân concertele cu lucrări de Yannis Xenakis din anii 1992 (București) și 1993 (Cluj-Napoca) interpretate în prezența compozitorului, eveniment în urma căruia a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor "Mihail Jora" din România.În 2011 și 2017 a dirijat Lebanese Philharmonic Orchestra din Beirut, iar în 2016 a dirijat Kammerorchester din Wernigerode (Germania).

A efectuat turnee în Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Elveția, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada, în renumite săli de concerte: Sala UNESCO - Paris, Sala Gasteig, Herkulessaal der Residenz și Carl Orff - Saal (München), Megaro Moussikis (Atena).

După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universității din Illinois, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.


Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urilecelor două posturi de radio.


Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro-secțiunea Bilete.

Biletelesunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele "Muzica", IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.