Arhivă : Agenda de concert Înapoi

12 violoniști s-au calificat în Semifinala de Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2022

Publicat: joi, 26 Mai 2022 , ora 14.51


Doisprezece tineri muzicieni au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2022 pentru a se califica în Semifinală. În ordine alfabetică, aceștia sunt: Ștefan Aprodu (România), Takamori Arai (Japonia), Kristina Besman (Rusia), Heidi Hatch (Spania), Andrea Hughes (Statele Unite ale Americii), Yoko Ishikura (Japonia), Maria Marica (România), Yoanna Ruseva (Bulgaria), Reika Sakamoto (Japonia), Christian Sebastianutto (Italia), Ming-Chun Teng (Taiwan) și Grégoire Torossian (Franța).

Etapa Online a Concursului Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Vioară, s-a desfășurat în perioada 6-23 mai 2022. La această secțiune s-au înscris 21 de tineri violoniști. Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului joi, 26 mai.

"În ultimele trei săptămâni, împreună cu colegii mei din juriu, am ascultat 21 de violoniști din 13 de țări care și-au înregistrat repertoriul pentru etapa online. Aș dori să îi felicit pe toți participanții pentru eforturile mari în aceste vremuri grele.", a declarat Dmitry Sitkovetsky.

Semifinala de Vioară va avea loc în zilele de 10 și 11 septembrie 2022 la Ateneul Român, în București. În program se regăsesc lucrări reprezentative din creația enesciană pentru vioară: Sonata nr. 2 în fa minor pentru vioară și pian op. 6, Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară și pian op. 25, "în caracter popular românesc" și Suita pentru vioară și pian Impresii din copilărie op. 28. Finala va fi marți, 13 septembrie 2022, iar cei trei concurenți calificați vor fi acompaniați de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Wilson Hermanto.

Juriul Secțiunii de Vioară din această ediție este format din Dmitry Sitkovetsky (Președintele Juriului), Remus Azoiței, Frank Huang, Paul Kantor, Simon James, Silvia Marcovici, Igor Petrushevski, David Grimal și Krzysztof Wegrzyn.

Înregistrările concurenților rămân disponibile pe pagina dedicată etapei online a secțiunii vioară.

Rezultatele secțiunii violoncel au fost anunțate ieri, 25 mai, iar rezultatele secțiunii pian vor fi anunțate mâine, 27 mai, pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Concursul Internațional George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului Internațional George Enescu, cel mai important eveniment cultural organizat în România. Concursul are patru secțiuni - vioară, violoncel, pian și compoziție - și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.