Arhivă : Agenda de concert Înapoi

11 violonceliști din 8 țări s-au calificat în Semifinala de Violoncel de la Concursul Internațional George Enescu 2022

Publicat: miercuri, 25 Mai 2022 , ora 15.47

Unsprezece tineri muzicieni au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului Secțiunii de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2022 pentru a se califica în Semifinală. În ordine alfabetică, aceștia sunt: Sofia Blându (România), Constantin Borodin (Moldova/România), Maria-Izabela Ghergu (România), Goeunsol Heo (Coreea de Sud), Jisoo Kim (Coreea de Sud), Benjamin Kruithof (Luxemburg), Jiaqi Liu (China), Constantin Siepermann (Germania), Francesco Stefanelli (San Marino), Ileana Waldenmayer (Italia) și Aihao Zheng (China).

Etapa Online a Concursului Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Violoncel, s-a desfășurat în perioada 6-23 mai 2022. Au fost 26 de înscrieri la această secțiune, iar dintre acestea 21 de concurenți au fost declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament. Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului miercuri, 25 mai.

"Sunt onorat să urez bun venit tuturor participanților la acest eveniment fantastic. Programul etapei de calificare a fost foarte dificil și variat. Interpretările au confirmat nivelul ridicat de profesionalism al tuturor violonceliștilor. Aș dori să vă urez mult succes în viitor, indiferent de rezultatele etapei de calificare. Uneori, calea către succes este mai importantă decât succesul în sine, deoarece în acest parcurs atingem noi culmi în arta noastră.", a spus David Geringas.

Semifinala de violoncel va avea loc în zilele de 5 și 6 septembrie 2022 la Ateneul Român, în București. În sprijinul misiunii Concursului de a valorifica creația enesciană, în Semifinala de Violoncel este inclusă, prin regulament, Sonata nr. 2 în do major pentru violoncel și pian op. 26 de George Enescu. Finala va fi joi, 8 septembrie 2022, unde cei trei concurenți calificați vor fi acompaniați de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Tito Muñoz.

Juriul Secțiunii de Violoncel al ediției din 2022 este format din David Geringas (Președintele Juriului), Natasha Brofsky, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Reinhard Latzko, Meehae Ryo și Tsuyoshi Tsutsumi.

Înregistrările concurenților rămân disponibile pe pagina dedicată etapei online a secțiunii violoncel.

Rezultatele secțiunilor vioară și pian vor fi anunțate pe 26, respectiv 27 mai, pe siteul www.festivalenescu.ro.

Concursul Internațional George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului Internațional George Enescu, cel mai important eveniment cultural organizat în România. Concursul are patru secțiuni - vioară, violoncel, pian și compoziție - și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.