Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Victor Dumănescu, invitat la pupitrul dirijoral în "Aida" la Opera Națională București

Publicat: marți, 17 Mai 2022 , ora 13.05


Joi, 19 mai, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera "Aida" de Giuseppe Verdi. La pupitrul dirijoral se va afla în calitate de invitat maestrul Victor Dumănescu, dirijor și profesor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, muzician cu o bogată activitate dirijorală, desfășurată cu mari succese în țară și în străinătate, în cadrul căreia a colaborat cu mulți artiști valoroși atât români cât și străini.

Distribuția reprezentației: Aida - Lăcrimioara Cristescu (invitată), Radames - Daniel Magdal, Amneris - Sidonia Nica (debut), Amonasro - Cătălin Toropoc, Ramfis - Leonard Bernad (debut), Regele - Filip Panait, Mesagerul - Valentin Racoveanu, Marea Preoteasă - Simona Neagu. Cu participarea Orchestrei, a Corului și a Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.

Dirijor și profesor universitar la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit în anul 1967, Conservatorul de Muzică "George Enescu" din Iași, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu. Între anii 1961-1974 a activat ca dirijor al Corului "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" din Iași, iar între anii 1974-1984 ca dirijor al Operei Naționale din Iași.

Între anii 1984-1994 se reîntoarce în orașul natal ca dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1991, Maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat și clasa de operă.

Repertoriul său cuprinde majoritatea titlurilor de operă, operetă și balet aflate în repertoriile curente ale tuturor instituțiilor de profil din țară dar și numeroase lucrări vocal-simfonice aflate în repertoriul curent al filarmonicilor românești.

Este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și din străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din: Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia), Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes de fiecare dată.

Între anii 1991-1994 a activat ca director artistic și dirijor principal al Operei din Antalya (Turcia). A realizat numeroase turnee artistice în străinătate (în marea majoritate a statelor din Europa), iar alături de Opera timișoreană în toate turneele efectuate în Olanda.


Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București