Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital extraordinar César Franck/ Prokofiev

Publicat: luni, 16 Mai 2022 , ora 16.09

Cătălin Oprițoiu (flaut)

Mihai Ungureanu (pian)

La Filarmonica "Oltenia" Craiova va avea loc miercuri, 18 mai, de la ora 19:00, un recital extraordinar susținut de flautistul Cătălin Oprițoiu și pianistul Mihai Ungureanu, soliști concertiști ai simfonicului craiovean. În program vor fi două lucrări de referință: "Sonata în La major" de CÉSAR FRANCK și"Sonata nr. 2 în Re major" de SERGHEI PROKOFIEV.

CĂTĂLIN OPRIȚOIU - flautist

Cătălin Oprițoiu are un palmares bogat: este multiplu Laureat al Concursului Internațional "Constantin Silvestri", România (1990-1993); obține Premiul I la Concursul Național de Interpretare, dar și la Concursul Internațional de Flaut, Timișoara, iar în anul 2007 câștigă locul întâi la Concursul Internațional de Flaut din Volos, Grecia. În 2004 activează ca solo-flautist al Orchestrei Simfonice din Seul (Coreea de Sud), în 2005 absolvă cursul de măiestrie artistică pentru soliști (Master de solist) în cadrul Universității Superioare de Muzică din München (Germania). În același an, înființează orchestra "Camerata Classica" și activează ca solist permanent al acesteia, având colaborări în emisiuni radio și de televiziune. În perioada 1998-2011, Cătălin Oprițoiu a fost prim-flautist al orchestrei filarmonice "George Enescu", în prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice București și solist concertist al Filarmonicii "Oltenia" Craiova.

Apreciat drept reprezentant valoros al școlii moderne de interpretare, flautistul Cătălin Oprițoiu a susținut numeroase recitaluri camerale și a participat la proiecte de orientare clasică sau contemporană împreună cu ansambluri din cele mai diverse. El a fost, de asemenea, solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene (Elveția, Spania, Germania, Franța, Italia, Austria), dar și în Japonia (Tokio Suntory Hall, alături de celebra soprană Sumi Jo), concerte în care a colaborat cu dirijori prestigioși, printre care Seiji Ozawa, Denno Foster, Octav Calleya, Atsushi Nukii, Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbrăveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal. Dedicat în egală măsură și activității didactice, Cătălin Oprițoiu este Lector univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică București.

MIHAI UNGUREANU - pianist

Solist concertist al Filarmonicii "Oltenia", pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața muzicală a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu "Mi bemolul" de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaților muzicieni Dan Grigore și Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susțină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară, deosebita sa prezență scenică fiind apreciată și peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră și acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina și Brazilia a susținut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) și din spațiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiții naționale și a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaționale. În calitate de director general (în perioadele 1990 - 2000 și 2003 - 2009) și de director artistic (între 2001 - 2003 și 2012 - 2016) al Filarmonicii "Oltenia", a întreprins și organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova). Mihai Ungureanu s-a implicat și în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord - București, promovând atât repertoriul autohton, cât și pagini de referință din creația universală.

"Sonata în La major" a fost scrisă în ultima decadă a vieții sale de CÉSAR FRANCK și reflectă deplina maturitate stilistică ce-i caracterizează întreaga creație din această perioadă. Lucrarea a fost gândită ca un cadou de nuntă pentru compatriotul belgian al lui C. Franck, celebrul violonist Eugène Ysaÿe, care a și oferit prima audiție a Sonatei chiar în ziua oficierii căsătoriei sale la 26 septembrie 1886.

Anumiți muzicologi evită să stabilească conexiuni între creația unui compozitor și parcursul biografic al acestuia, supus determinismului socio-istoric. Cu toate acestea, în cazul creației lui PROKOFIEV din anii '40 nu se poate face abstracție de influența factorului social, dat fiind faptul că în lucrările sale se reflectă pe deplin tulburătoarea neliniște și groaza exercitată asupra sa de cumplitele experiențe trăite în anii marelui război (în acest sens, Sonatele pentru pian nr. 6 - 8 au fost supranumite "sonatele din vremea războiului"). Cu toate acestea, în pofida terorii acelor ani de restriște, PROKOFIEV a scris atunci una dintre cele mai lirice lucrări: "Sonata în Re major", op. 94.

http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/

https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/