Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Strălucirea muzicii lui Beethoven și Brahms, în Săptămâna Luminată la Ateneul Român

Publicat: joi, 21 Aprilie 2022 , ora 10.38


Joi, 28 și vineri, 29 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" prezintă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert condus de dirijorul german Ido Arad. Programul este alcătuit din Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73, Imperialul, de Ludwig van Beethoven, cu Michael Abramovich în ipostază solistică, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73 de Ludwig van Beethoven, cunoscut în special sub numele de Imperialul, a fost ultimul opus concertant al compozitorului, fiind interpretat în premieră pe 28 noiembrie 1811, la Leipzig. În "Imperialul", pianul răspunde prin cvasi-cadențe unui conglomerat orchestral masiv, într-o manieră de virtuozitate instrumentală, care va fi etalată, la Ateneul Român, de solistul Michael Abramovich, un cunoscut pianist de origine română, stabilit la Berlin.

Primele note scrise de Brahms pentru debutul său simfonic datează cu 14 ani înainte de prima audiție a simfoniei, care a avut loc pe 4 noiembrie 1876, la Karlsruhe. Brahms este "un artist al timpului său, al stilului eclectic și al întâlnirii genurilor, iar simfoniile ascund sensibilități camerale". Secvențele intermediare din simfoniile lui Brahms sunt "când lirice, când ludice, discrete sau subtile. Caracter aspru, interiorizat, dar mucalit și jovial, Brahms a compus, în Simfonia nr. 1, unul dintre cele mai exuberante și strălucitoare finaluri din istoria muzicii", punctează muzicologul Mihai Cojocaru.


Concert simfonic

Joi și vineri, 28 și 29 aprilie 2022

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Româm

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

IDO ARAD

Solist

MICHAEL ABRAMOVICH


Program

Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73, Imperialul

Johannes Brahms - Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68


Prețurile biletelor sunt:

Categoria I : 100 lei;

Categoria II : 95 lei;

Categoria III : 85 lei;

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro ( http://www.fge.org.ro/ ) - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.


IDO ARAD

Ido Arad , dirijor german de origine israeliană, s-a născut în Florida și a urmat studiile în Tel Aviv. A studiat chitara clasică la Düsseldorf și dirijatul cu profesorul Lutz Köhler la Universitatea de Arte din Berlin. A fost invitat recent să dirijeze la Teatrul Massimo din Palermo și la Teatrul Municipal din Bologna. De asemenea, s-a aflat la pupitrul unor orchestre prestigioase: K ärtner Sinfonie Orchester, Mozarteum Orchestra din Salzburg, Semperoper din Dresda, Teatrul de Stat din Salzburg, Baletul de Stat din Berlin, filarmonicile din Cottbus și Südwestfalen.

În perioada 2016-2018, a activat la Opera Națională din Berlin, ca asistent al lui Sir Donald Runnicles. De asemenea, în calitate de dirijor permanent la Teatrul Mittelsächschesche Freiberg și la Stadttheater din Bremerhaven, a dirijat numeroase producții de operă.

MICHAEL ABRAMOVICH

Michael Abramovich s-a născut la București, dar a petrecut o mare parte din copilăria sa la Ierusalim, unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss și Viktor Derevianko. Și-a perfecționat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, după ce a obținut o bursă de studii din partea Fundației Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susținut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel și multe orașe germane. Arta sa a încântat publicul în prestigioase săli, precum Mozarteum Salzburg, Philharmonie Köln, Birmingham Symphonie Hall, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Festspielhaus Baden-Baden, Cité de la Musique Paris, Rheingau Musik Festival, Concertgebouw Amsterdam și Megaron Atena. Ca solist, a evoluat alături de ansambluri precum Orquesta Sinfónica de Euskadi, Asian Youth Orchestra, Orchestra Simfonică din Ierusalim.