Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital extraordinar al violonistului Liviu Prunaru și al pianistului Mihai Ungureanu pe scena Filarmonicii din Craiova

Publicat: joi, 14 Aprilie 2022 , ora 16.49

Stagiunea 75

marți, 19 aprilie 2022, ora 19:00

Recital extraordinar

Liviu Prunaru

vioara Stradivarius "Pachoud" (1694)

Mihai Ungureanu

pian

În program:

Johannes Brahms: Sonata nr. 2 în La major, op. 100

George Enescu: Sonata nr. 3 în La minor, op. 25, "în caracter popular românesc"

LIVIU PRUNARU

Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de "Cetățean de Onoare" al Municipiului Craiova, Liviu Prunaru deține actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam și, în perioada 2013-2017, a fost solist concertist al Filarmonicii "Oltenia". Desfășoară și o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia "Menuhin" din Gstaad (Elveția). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius "Pachoud", datată 1694.

Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru și-a început studiile muzicale la vârsta de șase ani. În 1990, și-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internațională de Muzică "Menuhin" din Gstaad/Elveția, unde a avut ocazia de a se perfecționa cu muzicieni celebri, precum: Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român și-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat și la cursurile de măiestrie susținute de Itzhak Perlman.

În primii ani de studiu, a câștigat numeroase concursuri naționale, precum și Premiul I la Concursul Internațional "Kocian" din fosta Cehoslovacie. De asemenea, a obținut numeroase premii și distincții la cele mai importante concursuri și competiții internaționale de vioară: în 1991, Premiul I la Concursul "Lipizer" din Gorizia/Italia și la Concursul "Molinari" din Elveția; în 1993, este distins cu Premiul al II-lea la Concursul "Regina Elisabeta" din Bruxelles și câștigă, totodată, faimosul Premiu "Eugène Ysaÿe"; în 1997, i se decernează Medalia de Aur la Concursul "Dong-A" din Coreea de Sud și, în 1998, Medalia de Argint, la Concursul Internațional din Indianapolis/S. U. A. În 1999, obține Premiile I ale Concursurilor "Juilliard - Mendelssohn" și "Nakamichi - Wieniawski", ambele desfășurate în S. U. A. În același an, 1999, Liviu Prunaru își face debutul la "Lincoln Center's Tully Hall" din New York, cu Juilliard Symphony Orchestra.

A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Națională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio - București ș. a. A colaborat cu dirijori de renume - Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.

A înregistrat CD-uri alături de Camerata Lysy, precum și propriul CD, cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns și Sarasate, acompaniat de pianistul Luc Devos. În 2005, a înregistrat alte trei CD-uri, ce cuprind integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven (cu concursul pianistei Dana Protopopescu), "Anotimpurile" de Vivaldi, Concertul pentru vioară de Dvoűák și, recent, la Editura Casa Radio, a apărut CD-ul cu Sonatele pentru vioară și pian de Grieg (tot cu Dana Protopopescu la pian).

MIHAI UNGUREANU

Solist concertist al Filarmonicii "Oltenia", pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața muzicală a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu "Mi bemolul" de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie.

Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaților muzicieni Dan Grigore și Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susțină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară, deosebita sa prezență scenică fiind apreciată și peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră și acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina și Brazilia a susținut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) și din spațiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiții naționale și a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaționale. În calitate de director general (în perioadele 1990 - 2000 și 2003 - 2009) și de director artistic (între 2001 - 2003 și 2012 - 2016) al Filarmonicii "Oltenia", a întreprins și organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).

Mihai Ungureanu s-a implicat și în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord - București, promovând atât repertoriul autohton, cât și pagini de referință din creația universală (G. Enescu - Sonata a III-a în caracter popular românesc, cu violonista Luminița Rogacev; J. Brahms - Cvartet cu pian, împreună cu ansamblul Trio "Consonanțe" - Craiova; Sonate și alte lucrări pentru violoncel și pian, cu Ioana Ostafi la violoncel ș. a.). Totodată, a imprimat 2 CD-uri la Casa de discuri Bella Musica (Freiburg, Germania), ce cuprind: J. Haydn - Sonata pentru pian și Două concerte pentru pian și orchestră, cu Orchestra de Cameră din Alicante, dirijor Alfonso Saura; G. Gershwin - Rhapsody in Blue, Concertul în Fa pentru pian și orchestră, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "Banatul" - Timișoara, dirijor Camil Marinescu. În anul 2003, a înregistrat un CD cu muzică germană contemporană (Gerhard Rosenfeld), în colaborare cu violonista Jenny Abel, iar un an mai târziu a înregistrat în Germania, la Casa de discuri Hasted-WDR 3, un CD "Portret Pascal Bentoiu", în colaborare cu Nordwestdeutsche Philharmonie, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu și cu participarea violonistei Jenny Abel. În 2007, a colaborat din nou cu violonista Jenny Abel la realizarea unui disc de sonate ale unor compozitori romantici germani (Joachim, Brahms, Dietrich, Robert și Clara Schumann).

Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00