Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cântarea Cântărilor, într-un Concert de Paște, în programul stagiunii Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: marți, 12 Aprilie 2022 , ora 15.54


Sâmbătă, 16 aprilie 2022, Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, prezintă publicului, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, un concert vocal-simfonic extraordinar intitulat Cântarea cântărilor - Concert de Paște. Concertul va fi compus din două părți, prima aducându-i în prim plan pe violoniștii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca - foști și actuali concertmaiștri ai Orchestrei Române de Tineret, care vor evolua ca soliști în Concertul pentru două viori în re minor, BWV 1043 de J.S. Bach, dar și în Concertul pentru două viori în la minor, RV 522 de Vivaldi și Concertul pentru 4 viori si orchestră în si minor, RV 580 de Antonio Vivaldi.

Partea a doua a concertului va aduce pe scena Ateneului, sub conducerea muzicală a lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu (pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu) pentru prima audiție absolută a oratoriului Cântarea Cântărilor de Sabin Păutza, lucrare care dă și titlul acestui concert extraordinar. Despre această creație, compozitorul a declarat: "Am căutat mult, atât în Statele Unite, cât și în România, și am văzut că nu există o lucrare vocal-simfonică folosind textul original din Biblie. Acum trei ani, am avut șansa de a primi de la un preot tânăr din Oradea o variantă versificată a Cântării Cântărilor, făcută de bunicul lui, tot preot. După ce am citit-o, în numai 12 zile, am scris muzica aceasta dintr-o răsuflare. De fapt nu eu am scris-o, muzica era acolo, eu doar am scos-o la lumină".

Soliștii acestui concert sunt la ora actuală unii dintre cei mai valoroși violoniști din generația tânără din cadrul proiectului Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu. Roxana Oprea este concertmaistru al Filarmonicii din Târgu-Mureș, Radu Dunca concertmaistru al Operei Naționale din București, Rafael Butaru concertmaistru al Filarmonicii "George Enescu" și al Operei Naționale din București, în timp ce Valentin Șerban este câștigătorul celei mai recente ediții a Concursului Internațional "George Enescu".

Sâmbătă, 16 martie 2022
Orchestra Română de Tineret, ora 19.00
Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
CRISTIAN MANDEAL

Soliști
VALENTIN ȘERBAN
ROXANA OPREA
RAFAEL BUTARU
RADU DUNCA

Program

Johann Sebastian Bach
Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043

Antonio Vivaldi
Concertul în la minor pentru două viori și orchestră, RV 522

Antonio Vivaldi
Concertul în si minor pentru patru viori și orchestră, RV 580

Sabin Păutza
Oratoriul Cântarea Cântărilor - p. a. a.

Cu participarea Corului Preludiu
Dirijor ANDREI STĂNCULESCU

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 75 lei
Categoria II: 65 lei
Categoria III: 60 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

Organizator : Filarmonica "George Enescu" din București
Partener: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română"