Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul național al tânărului clarinetist Petru Pane începe pe 8 aprilie, la Craiova

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2022 , ora 14.17

Turneul național al tânărului clarinetist Petru Pane cu Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland începe la sfârșitul acestei săptămâni la Filarmonica din Craiova, urmând a continua timp de o lună, cu concerte la Ploiești, Bacău și Chișinău până pe 12 mai.

Vineri, 8 aprilie, ora 19, la Filarmonica "Oltenia" Craiova va avea loc primul concert din serie, dirijat de Cristian Sandu, soliștii serii fiind Petru Pane - clarinet și Oxana Corjos - pian. În program, vor putea fi ascultate lucrări compuse de Antonín Dvoűák, Aaron Copland și Richard Strauss.

Turneul tânărului clarinetist Petru Pane, încă elev al Colegiul național de muzică "George Enescu" din București va continua pe 20 aprilie, ora 19:00, cu concertul de la Filarmonica din Ploiești, dirijat de Ovidiu Bălan, pe 28 aprilie, ora 18:30, cu orchestra Filarmonicii din Bacău, dirijor Ovidiu Bălan, pentru a se încheia pe 12 mai, ora 19:00 la Sala cu Orgă din Chișinău, printr-un concert susținut alături de Orchestra Națională de Cameră a Moldovei, dirijor Cristian Florea. Concertul final este realizat în colaborare cu ICR Chișinău și dedicat Zilei Europei.


PETRU PANE - clarinet

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul "George Enescu", la clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. Ulterior, interesul acestuia s-a îndreptat către clarinet, studiind acest instrument la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu. Actualmente este elev în clasa a XI-a la Liceul de muzică "George Enescu".

Începând din 2016 participă la mai multe concursuri naționale și internaționale, câștigând Premiul de Excelență la Concursul de Interpretare Instrumentală "In memoriam Yehudi Menuhin", Premii I la Concursul "In memoriam Dinu Lipatti", Concursul Național "Victor Giuleanu" și Concursul Internațional "Ioan Goia" (Iași) etc. A susținut recitaluri la "Muzeul Enescu" din București, la Palatul Suțu (în cadrul stagiunii ACCUMM), la Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București și la Sala "Patria" a Filarmonicii din Brașov. A participat la cursurile de vară "Summer Academy Kronstadt" (Brașov, 2017 și 2018), unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Visenescu și Horia Dumitrache (Elveția), precum și cu dirijorul Horia Andreescu. De asemenea, a luat parte la un masterclass susținut de Fabio Di Càsola (Zürich) octombrie 2021, Spyros Mourikis (Atena) și Tibor Reman (Berlin) februarie 2022.

În 2018 își face debutul solistic cu orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan. Tot în 2018 participă la Concertul de gală de la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea. În 2019 este invitat în cadrul prestigiosului Festival "George Enescu" pentru a susține două scurte recitaluri, imediat după aceea debutând ca solist la Ateneul Român, în cadrul stagiunii "Clasic e fantastic". De asemenea, este selecționat în Orchestra Simfonietta, fiind cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

În decembrie 2020 câștigă Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia "Sava Dimitrov" International Clarinet Competition, jurizat de personalități de prim rang a scenei internaționale - Julian Bliss, Philippe Cuper etc. Anul 2020 îi aduce tânărului clarinetist și participarea la prima ediție a turneului național "O harpă de poveste", alături de Maria Bâldea și Oxana Corjos, turneu reiterat și în anul următor.

Petru Pane este bursier UNIMIR 2021.

În aprilie 2021, a susținut în calitate de solist un turneu național inedit în stagiunea filarmonicilor din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș, sub bagheta dirijorilor Gheorghe Costin și Adrian Petrescu. Turneul a fost promovat de Institutul Polonez din București, având în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutosławski, Preludii dansante pentru clarinet și orchestră. De asemenea, a fost invitat ca solist al unui concert simfonic la Filarmonica din Botoșani.

Recent, a devenit cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, cântând sub bagheta lui Cristian Mandeal în Festivalul "George Enescu" (Sala Palatului).

În octombrie 2021, a cântat alături de pianista Oxana Corjos într-un recital susținut la Ambasada României din Berlin, eveniment organizat de ICR Berlin.