Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Muzică pe pâine - despre frumusețea muzicii clasice"

Publicat: marți, 29 Martie 2022 , ora 11.33


Compozitorul Dan Dediu deschide seria de concerte-conferință de la Palatul Suțu

Marți, 5 aprilie, ora 19, la Palatul Suțu, compozitorul, muzicologul și pianistul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferință intitulată "Muzică pe pâine - despre frumusețea muzicii clasice", un proiect al Asociației Culturale Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM. Tema serii este "Cum ascultăm muzica clasică și cum o comentăm?" și va oferi melomanilor, dar și celor neinițiați în tainele muzicii clasice, dar curioși să o descopere, cîteva chei de înțelegere a modului de receptare/ascultare a acesteia. Cu exemple muzicale interpretate la pian, lectorul serii va vorbi despre tradiția ascultării atente, despre reperele pe care trebuie să le urmărim în audiția unei lucrări muzicale pentru a înțelege mai clar, în profunzime, ceea ce compozitorul a vrut să transmită în cadrul unui anumit gen/stil muzical.

În preambulul concertului, un muzeograf de la Muzeul Municipiului București (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.

Intrarea la concertele de la Palatul Suțu este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe bază de rezervare, scriind la: kitharalogos@gmail.com.

Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe www.youtube.com/c/AsociatiaCulturalaKitharalogos și vor putea fi urmărite ulterior pe paginile de youtube și facebook ale asociației și ale Muzeului Municipiului București.

Detalii: www.muzeulbucurestiului.ro , www.muzicapepaine.ro

www.facebook.com/muzicapepaine , www.facebook.com/kitharalogos


Dan Dediu (*1967, Brăila) a studiat compoziția la București cu Ștefan Niculescu și Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creație sau cercetare (Herder și Alban Berg - Viena, Ircam - Paris, New Europe College - București, Colegiul de științe - Berlin, Villa Concordia - Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluția sa componistică. A compus peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii și alte piese pentru orchestră (Narcotic Spaces, Ornements, Studii-Motto, Spaima, Frenesia, Mantrana, Grana, Verva, Atlantis, Elegia minacciosa, Levante), 10 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere (Post-ficțiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) și o ConcertOperă (Wagner Under).

Laureat al mai multor premii naționale și internaționale de compoziție (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, 10 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu), Dan Dediu este publicat de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). Lucrările sale au apărut pe CD-uri în România (Casa Radio, Editura Muzicală), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos, Klanglogo), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra). De asemenea, a publicat două monografii (despre Ludovic Feldman și Dan Constantinescu - aceasta din urmă împreună cu Valentina Sandu-Dediu), un volum de eseuri (Radicalizare și guerrilla), un ghid de compoziție (Cei 9i. Posibil ghid de compoziție muzicală după metoda ficționalistă), precum și studii, articole și conferințe.

Între 2003 și 2006 a realizat pentru TVR 88 de episoade din serialul de inițiere muzicală "Aventura sunetelor", pentru care a primit premiul ATF pe anul 2004, și 12 episoade din serialul "Muzici dintr-o expoziție" (2008-2009). Este Ofițer al Ordinului "Pentru Învățământ" (2004), Cavaler (2008) și Ofițer (2014) al Ordinului "Meritul Cultural". A coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (edițiile 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-19) și festivalul Profil (edițiile 2004 și 2006).

Dan Dediu este profesor de compoziție, a fost șeful catedrei de compoziție din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, este directorul artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universității Naționale de Muzică din București. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte "George Enescu" din Iași și al Universității din Craiova.