Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzicieni de top din Liban, în stagiunea Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: marți, 29 Martie 2022 , ora 11.09


Joi, 31 martie și vineri, 1 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul Lubnan Baalbaki, prezintă publicului un concert realizat în parteneriat cu Ambasada Libanului la București. Din program fac parte Esquisses de Georges Baz, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, cu pianistul libanez Abdel Rahman El Bacha în ipostază solistică, și Recviem de Gabriel Fauré. Soliști în creația lui Fauré vor fi soprana de origine franceză Marie-Josée Matar și basul Ștefan Lamatic. Ca de fiecare dată, Corul Filarmonicii "George Enescu" este pregătit de Iosif Ion Prunner.

Compozitorul libanez Georges Baz (1926-2012) a compus Esquisses în 1959, sub influența lui Debussy.

Concertul în sol major, una dintre ultimele lucrări semnate de Maurice Ravel, a avut premiera în 1932. Concertul face referire la tradiția clasică și, așa cum ne spune compozitorul, "a fost scris în spiritul celor compuse de Mozart și Saint-Saëns. Muzica unui concert ar trebui să fie voioasă și strălucitoare și să nu aibă ca obiectiv redarea unor efecte dramatice".

Pentru Recviem, op. 48, (1887), compozitorul Gabriel Fauré a lucrat mai bine de 20 de ani. "Fauré, clasicul, este de fapt un continuator al gândirii franceze; rădăcinile sale se găsesc încă la Rameau, Haydn sau Mozart. (...) Succesul acestei lucrări nu poate fi explicat fără referirea la opere religioase care au precedat-o. Recviemul nu a fost compus în memoria unei persoane anume, ci conform spuselor autorului pentru plăcerea în sine. Există de asemenea o versiune la care a lucrat între 1888 și 1892, pentru orchestră mică, fără viori și instrumente de suflat de lemn", notează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.


Joi 31 martie și vineri 1 aprilie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
LUBNAN BAALBAKI

Solist
ABDEL RAHMAN EL BACHA

Program

Georges Baz
Esquisses

Maurice Ravel
Concertul în sol major pentru pian și orchestră

Gabriel Fauré
Recviem
Soliști
MARIE-JOSÉE MATAR
ȘTEFAN LAMATIC

Dirjorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

Parteneri: Concert realizat în parteneriat cu Ambasada Libanului la București


Lubnan Baalbaki

Lubnan Baalbaki s-a născut în anul 1981 în Beirut, într-o familie de artiști. Este dirijor, compozitor, violonist și un interpret desăvârșit al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a urmat cursurile Academiei de Muzică ˶Gheorghe Dimaœ din Cluj-Napoca, din dorința de a deveni dirijor. A urmat studiile masterale la Universitatea Națională de Muzică din București și, respectiv, la Viena, iar doctoratul, la București, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu. Începând cu anul 2012, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înființat prima Orchestră de Tineret din țară. De-a lungul carierei artistice, a colaborat cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timișoara și orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad și Ploiești. Numele lui provine din limba aramaică ("Lub Anan") și înseamnă "inima lui Dumnezeu".

Abdel Rahman El Bacha

Muzicianul Abdel Rahman El Bacha s-a născut în anul 1958 în Beirut, într-o familie de muzicieni, iar în prezent este stabilit în Franța. Este pianist și compozitor. A început să studieze pianul în anul 1967, sub îndrumarea pianistei armene Zvart Sarkissian, fostă elevă a lui Marguerite Long și Jacques Février, iar în 1974 a plecat în Franța, unde își va continua studiile la Conservatorul Național de Muzică din Paris, pe care l-a absolvit cu patru premii întâi: pentru pian, muzică de cameră, armonie și contrapunct. A susținut concerte și recitaluri în Europa, în Rusia, Japonia, America de Nord, America Centrală, America de Sud și în Orientul Mijlociu. Repertoriul său include peste 60 de concerte și lucrări solo. Creația compozițională, de factură romantică, cu specific mediteraneean, include lucrări pentru pian, pentru orchestră și muzică de cameră, precum și piese coregrafice pentru operă.