Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Trio Cantabile și Concert Mozart pentru două piane la Filarmonica 'Oltenia' Craiova

Publicat: marți, 22 Martie 2022 , ora 12.35


Săptămâna aceasta, artiștii Filarmonicii "Oltenia" Craiova au pregătit un recital cu Trio Cantabile - Mihai Ungureanu (pian), Cristian Pintilie (vioară), Ionuț Voinea (violoncel) - și un concert simfonic dirijat de Radu Postăvaru, cu soliștii Constantin Sandu și Corina Ibănescu la pian. În program vor fi lucrări din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Wolfgang Amadeus Mozart și Leó Weiner.


MIERCURI, 23 MARTIE 2022, ORA 19:00

Concert cameral

Trio CANTABILE

MIHAI UNGUREANU (pian),CRISTIAN PINTILIE (vioară), IONUȚ VOINEA (violoncel)

În program:

Ludwig van Beethoven: Trio în Do minor, op. 1, nr. 3

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Trio nr. 1 în Re minor, op. 49


VINERI, 25 MARTIE 2022, ORA 19:00

Concert simfonic

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII "OLTENIA"

DIRIJOR:RADU POSTĂVARU

SOLIȘTI: CONSTANTIN SANDU, CORINA IBĂNESCU (pian)

În program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 10 în Mi bemol major pentru 2 piane și orchestră, K. 365

Leó Weiner: Serenada în Fa minor pentru orchestră, op. 3


MIHAI UNGUREANU

Solist concertist al Filarmonicii "Oltenia", pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața muzicală a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu "Mi bemolul" de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaților muzicieni Dan Grigore și Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susțină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară, deosebita sa prezență scenică fiind apreciată și peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră și acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina și Brazilia a susținut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) și din spațiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiții naționale și a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaționale. În calitate de director general (în perioadele 1990 - 2000 și 2003 - 2009) și de director artistic (între 2001 - 2003 și 2012 - 2016) al Filarmonicii "Oltenia",a întreprins și organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).


CRISTIAN PINTILIE

Cristian Pintilie s-a născut la Craiova în anul 1957 și a absolvit Academia de Muzică "George Enescu" din Iași. A studiat cu marii violoniști Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Bujor Prelipcean. A fost concertmaestru al Filarmonicii "Moldova" Iași între anii 1986-1990, al Orchestrei de Cameră București (1984-1989), al Orchestrei Filarmonicii "Oltenia" (între anii 2001-2002 și 2013-2014), de asemenea solist și director artistic al Asociației muzicale "Concerto Strauss" Italia (din 1990 până în prezent). Activitatea sa în Italia a fost și de concertmaestru al Orchestrei Filarmonice "Marchigiana" (Ancona), al Orchestrei simfonice a Republicii San Marino și al Orchestrei de cameră din Bologna. A lucrat, din 1993 până în 1998, și în televiziunea italiană RaiUno. A concertat cu orchestrele filarmonice din: Iași, Craiova, Botoșani, Bacău etc., sub bagheta dirijorilor: Ion Baciu, George Vintilă, Modest Cichirdan, Teodor Costin, Emanuel Elenescu. În calitate de concertmaestru, a cântat cu dirjiori de renume precum: Valeri Gergiev, Peter Magg, Gustav Kuhn, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Daniel Oren, Ovidiu Bălan, Gheorge Costin, etc. A cântat diverse recitaluri în compania pianiștilor: Mihai Ungureanu, Yvonne Piedemonte și Mihaela Constantin. Are în palmares mai multe premii: cu Cvartetul "Armonia" la Festivalul de muzică de cameră de la Brașov (1977), Medalia "Maurice Ravel" la Concursul Internațional de la Evian (Franța), Premiul II la secțiunea "violoniști profesioniști" la concursul "Cântarea României" (1984).


IONUȚ VOINEA

Ionuț Voinea s-a născut în anul 1972 și a început să studieze muzica la vârsta de 9 ani, la îndemnul unchiului său, muzician la rândul lui, artist instrumentist-corn în Orchestra Națională Radio, între anii 1960-1980. Studiul violoncelului l-a început sub îndrumarea prof Mihaela Calef și apoi, continuând până la terminarea studiilor liceale, la clasa profesoarei Anca Vartolomei, în cadrul Colegiului Național de Muzică "George Enescu" din București. După absolvirea liceului, și-a continuat studiile universitare, la clasa reputatului prof. univ. dr. Aurel Niculescu, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în perioada 1991-1996. A participat la numeroase Concursuri internaționale, printre care Concursul Jeunesses Musicales-București, Concursul "Orfeul de aur", Premiul Juriului (Anvers, Belgia, 1993) și Concursul de la Haga (Olanda, 1996).

Invitat în numeroase ocazii, ca solist al orchestrelor din Craiova, Brașov, Sibiu, Oradea în România, cât și al Orchestrelor Simfonice din Tunis, Beirut, Orchestra de cameră din Mons (Belgia). A cântat cu numeroși artiști de renume, precum Gerard Caussé, Michel Lethiec, François Salque. Invitat pentru a susține un recital și un master la State University Houston (Texas, 2012), a debutat pe scenele americane. Împreună cu violonistul și profesorul Mihai Ghiga, a pus bazele Fundației pentru muzica veche din România și este membru fondator al formației de muzică veche "Collegio Stravagante", cu care a susținut numeroase concerte în România, Suedia, Finlanda, Norvegia, Elveția și Franța. Din anul 2000, activează ca lector universitar în cadrul Universității din Sfax (Tunisia), predând violoncel și muzică de cameră. Cântă pe un violoncel construit în Germania, în 1873.


RADU POSTĂVARU

Radu Postăvarua susținut peste 1000 de concerte în țară și peste hotare și a realizat peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor și pianist și mai mult de 200 de emisiuni de radio și televiziune. Apare în peste 500 de articole și cronici de specialitate, în reviste și ziare importante, precum: "Corriere della Sera", "Il Giornale", "Cultura e spettacoli" (Italia), "Le Matin", "Le temps du Maroc" (Maroc), "L`Aurore du Jardi" (Franța), "Prensa Latina" (Spania), "Kulturmagazin" (Germania), "Muzica", "Actualitatea Muzicală", "Cronica Română" (România) etc.

În anul 2007, a obținut titlul de Doctor în Muzică, teza sa tratând "Interpretarea dirijorală a poemelor simfonice din creația compozitorilor Franz Liszt și Richard Strauss", sub îndrumarea prof. univ. dr. Viorel Munteanu. De asemenea, a finalizat un master în stilistică dirijorală la clasa maestrului Horia Andreescu, tema disertației fiind "Clasic și modern în Simfonia nr. 9 în Mi bemol major, op. 70 de Dmitri Șostakovici".

Considerat de către criticii de specialitate un real talent al muzicii românești, la vârsta de cinci ani Radu Postăvaru a dirijat pentru prima dată Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Moldova" din Iași. Un rol deosebit în această perioadă de început îi revine maestrului Ion Baciu, dirijorul și directorul filarmonicii ieșene. Datorită precocității sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franța, Cehia, Polonia au realizat filme documentare și artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru a realizat filmul documentar "Ecoul"(1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea, Radu Postăvaru a făcut parte din distribuția unor filme ca "Stejarul din Borzești" (1975) sau "Gloria nu cântă" (1976), în regia lui Alexandru Bocăneț.


CONSTANTIN SANDU

Arta interpretativă a pianistului Constantin Sandu s-a cristalizat sub îndrumarea maeștrilor săi Sonia Rătescu, Constantin Nițu, Constantin Ionescu-Vovu și a altor presonalități marcante - Sequeira Costa, Dimitri Bașkirov, Helena Sá e Costa și Tania Achot. Personalitatea sa artistică îmbină rigoarea și respectul pentru textul muzical cu o sensibilitate poetică și o imaginație sonoră fascinante.

De la debutul cu orchestra, la vîrsta de 14 ani, a susținut o intensă activitate solistică în diverse țări din Europa și Asia, culegând aplauzele publicului și elogiile criticii de specialitate: personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală și, în același timp, autentică (Piano Journal - Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simț al culorii și al ritmului, care se alătură unei viruozități categorice (Diario de Sevilla - Spania), un pianist superb, (...) un colorit și o delicatețe magistrale, (...) măiestrie ireproșabilă. Copleșitor.(ABC - Spania), un concert plin de expresivitate și emoție (Público - Portugalia), o demonstrație artistică de înaltă ținută(Muzica - România), un general în fața trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee(L'Est Republicain - Franța), tușeul delicat, profund și sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie (Corriere valsesiano -Italia).

Recent, a primit Premiul de Excelență și Medalia 100 pentru Centenar, din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, pentru contribuția la "păstrarea moștenirii culturale românești".


CORINA IBĂNESCU

Pianista Corina Ibănescu născută la Brașov într-o familie de intelectuali (tatăl doctor, mama profesoară), mari iubitori ai artelor, a studiat pianul la Școala generală de muzică din orașul natal cu prof. Cornelia Orban, Horia Cristian și Gabriela Popescu. A continuat studiul pianului la Liceul de muzică "George Enescu" din București cu renumita profesoară Ludmila Popișteanu și s-a perfecționat la Academia "Mozarteum" din Salzburg cu celebrul pianist și dirijor Carlo Zecchi. Este licențiată - cu 10 - a Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu” din București (specializarea pian, clasa prof. univ. Sandu Sandrin). Este laureată a concursurilor internaționale și naționale: Senigallia -Italia, 1982 (premiul IV), Cittá di Catanzarro -Italia, 1984 (Premiul II), Olimpiada națională 1980 (Premiul I).

În ceea ce privește activitatea concertistică, Corina Ibănescu a fost invitată să cânte în compania orchestrelor simfonice din Brașov, Ploiești, Botoșani, Craiova,O radea.În ceea ce privește activitatea concertistică, Corina Ibănescu a fost invitată să cânte în compania orchestrelor simfonice din Brașov, Oradea, Craiova, Târgu-Mureș, Ploiești, Botoșani. Desfășoară o bogată activitate concertistică în domeniul cameral, în țară și în străinătate, susținând peste 250 de recitaluri pe scene din România, Austria, Anglia, Cipru, Italia, Cehia, Portugalia și a întreprins turnee de concerte în Germania, unde a susținut 130 de recitaluri ca membră a ansamblului cameral (dixtuor) "Gh. Dima" al Filarmonicii din Brașov. A colaborat ca pianistă, cu violonistul Florin Ionescu-Galați, mezzosoprana Ruxandra Donose, violoncelistul Anton Niculescu, ș.a.


Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698