Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Tosca", de două ori, în acest week-end, într-o distribuție de excepție

Publicat: luni, 21 Martie 2022 , ora 16.53

Miercuri, 23 martie 2022, de la ora 11.00, cei mici sunt invitați să se inițieze în arta dansului clasic, prin intermediul unei Lecții de Balet, pregătită de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov, conduși de maestrul Alexandru Fotescu. Programul, care se desfășoară încă din stagiunea 2013 - 2014, adresat copiilor de vârstă școlară, cuprinde o oră de studiu de balet - special construită pentru a promova baletul în rândul copiilor - cu tehnici de balet clasic și contemporan, cu secvențe coregrafice, dar și cu variațiuni din spectacolele de balet. Pentru a intra în atmosfera specifică, lecția se va desfășura chiar în sala de balet a Operei Brașov, unde artiștii noștri studiază și repetă în vederea susținerii diferitelor evenimente. Prezintă Lorand Cristian, solist al Operei Brașov.

Preț bilet: 15 lei

Tot miercuri, 23 martie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul "Casa Mureșenilor" din Brașov, vă așteptăm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu - soprană,Maria Catrina - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Anda Pop - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Liviu Iftene - tenor, Marian Rește - bariton. La pian îi va acompania Lioara Frațilă. Prezintă: Simona Manole. În programul recitalului, veți putea audia arii și duete din operele "Elixirul dragostei", "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti, "Boema" de G. Puccini, operetele "Logodnicul din lună" de E. Künneke, "Bal la Savoy" de P. Abraham, dar și piese din lirica universală: "Sole e amore", "Avanti Urania!" de G. Puccini, "Il Bacio" de L. Arditi sau "Chant d'amour" de G. Bizet.

Preț bilete: 6 lei - adulți, 4 lei - pensionari și 1,5 lei - elevi, studenți. Acestea se pot procura de la sediul Muzeului "Casa Mureșenilor", înainte de începerea evenimentului.

Opera Brașov deschide o nouă serie de recitaluri vocal-instrumentale, desfășurate în parteneriat cu Facultatea de Muzică din cadrul Universității "Transilvania" Brașov. Într-un viitor apropiat, vor urma și alte colaborări cu instituții de învățământ vocațional din Brașov și nu numai. Primul eveniment va avea loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov și se intitulează, nu întâmplător, "De Buna Vestire... Tinerețea la rampă!". Astfel, instituția noastră își dorește să cultive o legătură apropiată cu tinerii din actuala generație de muzicieni și interpreți, de a-i promova, având ca scop principal, să îi formeze pentru întâlnirea cu scena de spectacol. Vor interpreta studenți ai claselor prof. asoc. drd. Anda Pop și prof. asoc. Valentin Marele, ambii, prim-soliști ai Operei Brașov: Cătălina Radu - soprană, Maria Pană - soprană, Andreea Șchiopu - soprană, Elisa Gheorghe - mezzosoprană, Ștefania Necula - soprană, Ioana Lucya Berechet - soprană, Alis Nistor - soprană, Patrick Anton - bariton, Ionuț Ploscaru - tenor, Tas Szekeres - tenor, Adrian Rus - bas-bariton, Darius Băcăuanu - bariton, Mihai Bădescu - bariton. La pian vor fi acompaniați de prof. asoc. Sena Ducariu (tot de la Opera Brașov), lect. dr. Mihaela Pavel și prof. asoc. drd. Ana Maria Negrea. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. În program, veți putea asculta lucrări de W.A. Mozart, V. Bellini, J. Offenbach, G. Puccini, E. Satie, V. di Chiara, Fr. Schubert, K Pongrác și B. Britten.

Preț bilete: 20 lei

Sâmbătă și duminică, 26 și 27 martie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la două reprezentații extraordinare cu opera "Tosca" de Giacomo Puccini. Montarea de la Brașov a fost realizată, în 2013, de regizorul italian Matteo Mazzoni, dar, din cauza pandemiei, spectacolul nu s-a mai jucat de trei ani…

Libretul operei a fost creat de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama "La Tosca" de Victor Sardou. Piesa de teatru a fost montată la Paris în anul 1887 și a fost vizionată de Giacomo Puccini în același an, la Milano. Rolul titular a fost interpretat de celebra actriță Sarah Bernhardt. Impresionat de subiectul dramatic, Puccini compune opera "Tosca" în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretiști și cu editorul Giulio Ricordi. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la "Teatro Costanzi" din Roma. În rolul titular a evoluat soprana Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a compus în mod special, la rugămintea artistei, aria "Vissi dŽarte..." devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

Distribuția celor două spectacole este următoarea: Floria Tosca - Aurelia Florian (debut sâmbătă), Mario Cavaradossi - Remus Alăzăroae (invitat), Scarpia - Ștefan Ignat (invitat), Angelotti - Dan Popescu, Sacristanul - Lorand Cristian, Spoletta - Mugurel Oancea, Sciarrone - Alexandru Chiriac (debut sâmbătă), Temnicerul - Paul Tomescu, Păstorul - Daniela Surdeanu (debut sâmbătă), Statuia - Meda Enăcache. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov, de asemenea participă Corul de Copii "Unison", seniorii - dirijor, manager general: George Dumitrașcu. Conducerea muzicală a acestor spectacole îi va aparține maestrului David Crescenzi (invitat). Regia artistică este semnată de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Asistent regie: Asineta Răducan. Regie scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are două pauze.

Soprana Aurelia Florian debutează, cu prilejul spectacolului de sâmbătă, pe scena Operei Brașov, în rolul Floriei Tosca. Ea a fost invitată, recent, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, unde a interpretat, tot în premieră, acest personaj puccinian. În această vară, va fi tot Floria Tosca la Innsbruck (Austria). La sfârșitul anului trecut, ea a interpretat rolul Donna Leonora din opera "Forța destinului" de G. Verdi la Opera Graz (Austria).

Tenorul Remus Alăzăroae revine pe scena Operei Brașov, după ce, în toamna anului trecut, a fost invitat în cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet, ediția a XVIII-a. În prezent, este solist al Operei Naționale din Timișoara, dar colaborează și cu alte teatre lirice, cum ar fi Opera Națională din București, Opera Bergen Norvegia, precum și filarmonici din țară și străinătate.

Pe baritonul Ștefan Ignat l-ați putut urmări de mai multe ori pe scena Operei Brașov, în "Madama Butterfly" și "Tosca" de G. Puccini, "Carmen" de G. Bizet, dar și în gale de operă. Este solist al Operei Naționale București, având un repertoriu foarte bogat. De asemenea, este doctor în muzică al Universității de Arte "George Enescu" din Iași.

Dirijorul David Crescenzi este un colaborator mai vechi al nostru, el fiind prezent la pupitrul orchestrei Operei Brașov cu prilejul spectacolului cu opera "Rigoletto" de G. Verdi (2011), Gala Festivalului Internațional de Opereă, Operetă și Balet din 2013 și opera "Tosca" de G. Puccini (2015). În prezent, este directorul artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, vastul repertoriu permițându-i colaborarea cu numeroase instituții de spectacol din țară și străinătate.

Preț bilete: 70 lei

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni - Vineri 10 - 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

În stagiunea 2021 - 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!