Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Prezență românească și o premieră mondială la Skopje, într-un eveniment susținut de Institutul Cultural Român

Publicat: vineri, 18 Martie 2022 , ora 7.47

Premiera mondială a "Concertului pentru flaut alto", compus de unul dintre cei mai importanți compozitori ai zilelor noastre, Kalevi Aho, are loc astăzi, 17 martie 2022, ora 20.00, în interpretarea flautistului Matei Ioachimescu, alături de Filarmonica Națională a Macedoniei de Nord, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. În cadrul evenimentului de la Sala Filarmonicii Macedonene din Skopje, va fi interpretat și "Concertul de flaut" al Doinei Rotaru.

Concertul va fi deschis de lucrarea "Cantus în memoria lui Benjamin Britten", a compozitorului estonian Arvo Pärt, dedicată victimelor războiului din Ucraina.

Evenimentul este organizat de Filarmonica Națională a Macedoniei de Nord, în parteneriat cu Ambasada României la Skopje și Institutul Cultural Român, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, celebrată anual pe 20 martie.

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. Pe lângă acestea, Gabriel Bebeșelea își continuă activitatea de Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016. Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre prestigioase precum: Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov" sau Orchestra Națională Filarmonică Rusă.

Cu o activitate concertistică impresionantă, flautistul Matei Ioachimescu este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru proiecte cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții și burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut în acompaniamentul pianistei Cătălina Butcaru, intitulat "Lumiere", este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. În postura de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody și La Vida Loca - proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în martie 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de "Ambasador al Integrării" în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest din Timișoara.

Autoare a peste 25 de lucrări simfonice - dintre care 3 Simfonii și 14 Concerte pentru solist și orchestră - și a peste 100 de lucrări camerale, instrumentale și corale, Doina Rotaru a fost distinsă cu 10 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (între 1981 si 2019), premiul Academiei Române (1986) - și premiul I la Concursul Internațional "Gedok-Mannheim" -1994. A susținut conferințe despre muzica sa și masterclass-uri de compoziție în Anglia, Franța, Germania, Islanda, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia. Muzica sa asimilează adesea elemente specifice muzicii tradiționale și cântării bizantine românești. Un loc special în creația sa îl are flautul, instrument pentru care compozitoarea a scris peste 30 de lucrări.