Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Muzică pe pâine - despre frumusețea muzicii clasice" - 8 concerte-conferință la Palatul Suțu

Publicat: miercuri, 16 Martie 2022 , ora 16.05

În perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie 2022, la Palatul Suțu, se va desfășura o serie de 8 concerte-conferință intitulată "Muzică pe pâine - despre frumusețea muzicii clasice", un proiect al Asociației Culturale Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM, co-finanțat de AFCN. Cei 6 invitați ai proiectului, muzicieni cu experiență - compozitorul și pianistul Dan Dediu, violonista Diana Moș, pianista Verona Maier, dirijorul Cristian Lupeș, organistul Steffen Schlandt și chitaristul Costin Soare - vor porni de la întrebarea "Cum ascultăm muzica?" și vor încerca să transforme inefabilul într-o istorie muzicală pe parcursul căreia publicul va descoperi comorile ascunse în fiecare lucrare prezentată. Însoțiti de instrumente, de la lăuta renascentistă și clavecinul baroc la pianul, vioara, clarinetul și chitara modernă, muzicienii-lectori propun teme precum "chirurgia muzicală", "culorile proaspete și vii ale sunetelor", "tradiția ascultării atente a muzicii", "somn și moarte - nocturne muzicale", "sursele de inspirație și imaginarul muzicii clasice", prezentându-le în ambianța încărcată de istorie a Palatului Suțu. Muzici diverse, de la contemporanul lui Shakespeare, John Dowland la Benjamin Britten, de la contemporanii lui Bach la Schubert, vor putea fi ascultate în interpretarea muzicienilor-lectori și a invitaților acestora, iar publicul va putea intra în dialog cu cei de pe scenă la finalul fiecărui concert. În preambulul fiecărui eveniment, un muzeograf de la Muzeul Municipiului București (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.

Proiectul mai cuprinde o caravană muzicală formată din 4 studenți chitariști de la Universitatea Națională de Muzică din București, care vor vizita în a doua jumătate a lunii mai 5 școli din zone cu acces limitat la cultură din județul Prahova (comunele Valea Călugărească și Chiojdeanca). Elevii se vor bucura astfel de poveștile muzicale spuse de cei 4 interpreți și coordonatorul acestora, prof. Costin Soare, intrând într-o lume sonoră fascinantă, plină de energie, culoare și expresivitate.

Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe www.youtube.com/c/AsociatiaCulturalaKitharalogos și vor putea fi urmărite ulterior pe paginile de youtube și facebook ale asociației și ale Muzeului Municipiului București.

Intrarea la concertele de la Palatul Suțu este liberă și se face pe bază de rezervare, scriind la: kitharalogos@gmail.com.

Detalii: www.muzicapepaine.ro , www.muzeulbucurestiului.ro

www.facebook.com/muzicapepaine , www.facebook.com/kitharalogos