Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic - Medalion Mozart

Publicat: vineri, 11 Martie 2022 , ora 13.10

Joi, 17 martie 2022, ora 19 / 2022. március 17., csütörtök, 19 óra

Sala de concerte "Enescu - Bartókˮ / Enescu - Bartók hangversenyterem

În program / Mûsoron:

Wolfgang Amadeus Mozart:

Uvertura Cosi fan tutte, K. 588 / Cosi fan tutte-nyitány, K. 588

Concert nr. 12 pentru pian și orchestră în La major, K. 414 / 12., Á-dúr zongoraverseny, K. 414

Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K. 543 / 39., Esz-dúr szimfónia, K. 543

Solist / Közremûködik: Nagy Gergő - pian/zongoraDirijor / Vezényel: Jankó Zsolt

Reluarea concertului programat în data de 20 ianuarie a.c. Biletele achiziționate pentru concertul din 20 ianuarie, sunt valabile pentru acest eveniment.

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert dedicat geniului de la Salzburg. Joi, 17 martie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok va fi prezentat concertul intitulat Medalion Mozart în cadrul căruia vor putea fi ascultate lucrările: Uvertura operei "Cosi fan tutte", K. 588, Concert nr. 12 pentru pian și orchestră în La major, K. 414, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K. 543. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jankó Zsolt, iar în calitate de solist, va putea fi ascultat pianistul Nagy Gergő.

Opera Cosi fan tutte este o operă buffă (comică) în două acte, compusă la finele secolului al XVIII-lea. Titlul operei este tradus prin sintagma Așa fac toate, referindu-se la femei, în general și făcând trimitere subiectul operei. Această scurtă frază este cântată de cei trei bărbați din rolurile principale, în actul al doilea, în apropierea finalului operei, dar este citată și în uvertura mozartiană.

Concertul nr. 12 pentru pian și orchestră în La major, K. 414 a fost compus în toamna anului 1782, compozitorul aflându-se la Viena. Acesta face parte din cele 3 concerte vieneze timpurii (nr. 11,12,13) compuse pentru clavecin și reprezintă un precursor al lucrărilor sale de maturitate, în ceea ce privește efectul muzical produs. În același an, s-a stins din viață Johann Christian Bach, cel care i-a fost mentor lui Mozart. Probabil pentru a aduce un omagiu profesorului său, Mozart a introdus în partea a doua a concertului, o temă regăsită într-o uvertură bachiană.

La polul opus concertului solistic, se află Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K. 543. Aceasta nu doar că face parte din creația de maturitate a compozitorului, dar este inclusă chiar în seria ultimelor 3 simfonii mozartiene (nr. 39,40,41). Acest trio simfonic a fost compus într-un ritm amețitor, toate lucrările fiind finalizate în vara anului 1788. Există supoziții precum că cele 3 simfonii ar forma o singură lucrare unitară. Unul dintre motivele care se află la baza acestei afirmații este faptul că Simfonia nr. 39 are o introducere grandioasă, dar nu are coda, ceea ce poate duce cu gândul la o posibilă uvertură.

Janko Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.

Gergő Nagy a absolvit pianul la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. Participarea sa la diferite concursuri a fost apreciată prin diferite distincții, precum Marele Premiu al Festivalului Bach (Cluj-Napoca, 2009) și cu Premiul III la Concursul Internațional de pian din cadrul Festivalului Internațional "Liszt200" de la Cluj-Napoca. În plus, Gergő Nagy a susținut concerte și recitaluri pe scene din București, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, dar și Budapesta, Lausanne și Dürnstein. În prezent, Gergő Nagy este corepetitor la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.