Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cinci balerini refugiați din Ucraina au început studiul la Opera Națională București

Publicat: luni, 7 Martie 2022 , ora 9.52

Opera Națională București s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiștilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean și începând de ieri, 4 martie, cinci balerini ucrainiei refugiați în România au început programul de studiu.

Astfel, aceștia vor studia alături de balerinii și maeștrii de balet ai Operei din București, ceea ce le va asigura măcar parțial sentimentul de acasă și chiar normalitate. Mai mult, se asigură astfel continuitatea profesională.

La întâlnire a fost prezent și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a declarat: "Avem aici cinci balerini care au plecat din cauza ororilor de acolo, iar Opera a înțeles să-i găzduiască și să le asigure toate condițiile pentru a-și continua repetițiile, astfel încât să se mențină în formă. În funcție de ce măsuri legislative vom reuși să adoptăm privind integrarea în muncă a celor care vin din Ucraina, probabil că li se vor putea oferi și lor contracte de colaborare. Vreau să-i felicit pe toți cei care reușesc să se implice în astfel de acțiuni, inclusiv instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, care nu au întârziat să vină în întâmpinarea refugiaților. Teatrul Național din București este de asemenea pregătit să primească artiști, așa cum o face și Opera Națională, pentru a-i integra în echipa lor atât cât va fi necesar. Știu că cei de acolo au folosit autocarul propriu pentru a ajuta la transportul refugiaților, în timp ce Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" și Muzeul Național de Istorie a României au strâns alimente pentru refugiați. De asemenea, Corul Madrigal a înregistrat Imnul Național al Ucrainei alături de Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina cu o voce minunată. Este firesc să facem toate aceste lucruri, iar faptul că Ministerul Culturii este unul cu foarte multe instituții în subordine și cu foarte mulți angajați ne ajută să lăsăm o amprentă importantă în acest demers de ajutorare a unor oameni care au nevoie, mai mult ca oricând, de alți Oameni."

"Sunt încântat că putem să venim în întâmpinarea colegilor noștri din Ucraina. În aceste vremuri grele, Opera Națională București asigură pentru cinci balerini ucraineni posibilitatea de a intra în programul de studii. Vreau să-mi felicit colegii, angajații ONB, pentru disponibilitatea de a-i susține și pentru omenia de care dau dovadă.", a afirmat Daniel Jinga, manager director general interimar al Operei Naționale București.