Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Se va organiza primul Bach Maraton în Cluj-Napoca

Publicat: miercuri, 2 Martie 2022 , ora 9.03

La primul Bach Maraton, organizat în Cluj-Napoca în incinta bisericii lutherane Pietati (Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 1.) la data de 21 martie anul curent, vor participa mai mult de 50 de artiști invitați. Seria de concerte de tip maraton care va dura 12 ore este organizată în ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach. Evenimentul constă în organizarea unui șir de concerte cu un repertoriu cât se poate de larg din creația compozitorului, acoperind toate genurile muzicale îmbrățișate de autor.

Concertele vor începe în dimineața zilei de 21 martie și vor continua până seara târziu, derulându-se în colaborare cu instituțiile de învățământ muzical preuniversitar și universitar din Cluj-Napoca (Colegiul de Muzică "S. Toduță" și Academia Națională de Muzică "Gh. Dima"), cu Filarmonica de Stat Transilvania, precum și cu diferiți artiști invitați din țară și străinătate. Se vor întemeia parteneriate cu diferite unități școlare din oraș în vederea realizării unor concerte educativ-artistice destinate elevilor din ciclul primar.

Bach-maraton Cluj/Kolozsvár dorește a fi un eveniment ieșit din tiparul uzual al concertelor clasice, nu numai din pricina dimensiunii, dar și prin dorința de a perpetua această inițiativă în fiecare an pe data de 21 martie, sperând astfel să-și facă loc atât în calendarul cultural al Clujului, cât și în inimile melomanilor.

Convingerea noastră este că arta marelui Johann Sebastian Bach își găsește lăcașul spiritual cel mai adecvat printre pereții bisericii noastre, deoarece marele compozitor baroc a creat aproape o viață întreagă în slujba cultului evanghelic-lutheran, compunând nenumărate creații muzicale în strânsă legătură cu liturghia lutherană. Această moștenire spirituală și muzicală ne obligă și reprezintă în același timp un izvor de inspirație.

Totodată, ca un imbold convergent, ne dorim ca prin acest eveniment lăcașul nostru proaspăt renovat și orga restaurată, parte însemnată a patrimoniului transilvănean, să devină o comoară comună, a tuturor.

Scopul nostru este așadar, ca acest concert-maraton să deschidă larg ușile bisericii și, ca la un pelerinaj, să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, în aproape toate orele zilei de 21 martie.

Ne onorează sprijinul acordat fără ezitare și într-un mod benevol de renumiții artiști care au acceptat invitația noastră: arta și interpretările lor vor delecta publicul. Le mulțumim din suflet!

Participarea tineretului la un astfel de eveniment este aproape de la sine înțeleasă. Ne-am dorit o dublă apropiere în acest sens, atât din perspectiva auditorului, cât și din cea a interpretului. Astfel, pe de o parte, la eveniment vor participa elevii Colegiului de Muzică "Sigismund Toduță" și studenții, tinerii artiști ai Academiei Națională de Muzică "Gheorghe Dima", iar pe de altă parte, vom oferi un program educativ special (atât în limba română, cât și în limba maghiară) destinat elevilor din clasele primare.

Datorăm mulțumiri speciale formației baroce a Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca, care la sfârșitul maratonului va încununa seara cu un program simfonic.

Cu excepția concertului de seară susținut de formația barocă a Filarmonicii de Stat din Cluj Napoca, intrarea este gratuită pe întreaga durată a evenimentului, însă organizatorii acceptă donații în cadrul apelului Să salvăm orga barocă din Chirpăr. Orga executată de Johannes Hahn (1783) care necesită restaurare urgentă ar urma să fie instalată în biserica Pietati dacă vom putea să adunăm fondurile necesare pentru restaurarea ei.

Inițiatorul și mentorul primului Bach Maraton este pianistul și organistul Horváth Zoltán, organistul bisericii Pietati. Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj și Biserica Evanghelică-Lutherană din România.