Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Tiberiu Soare și Ion Bogdan Ștefănescu, în stagiunea Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: joi, 17 Februarie 2022 , ora 12.53


Joi, 24 și vineri, 25 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul Tiberiu Soare, prezintă publicului Concertul pentru flaut și orchestră de Carl Nielsen, cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu în ipostază solistică, și Suita Pelléas și Mélisande, op. 46 de Jean Sibelius.

Concertul pentru flaut și orchestră a fost scris în 1926 de compozitorul danez Carl Nielsen pentru flautistul Holger Gilbert-Jespersen. Concertul, în două părți, a avut succes la premiera de la Paris, în octombrie 1926, însă prima versiune completă a fost interpretată la Copenhaga, în ianuarie 1927.

Suita Pelléas și Mélisande, op. 46 a compozitorului finlandez Jean Sibelius a pornit de la libretul semnat de Maurice Maeterlinck, scris în 1892, care l-a inspirat și pe Claude Debussy. Povestea lui Pelléas și a orfanei Mélisande, căsătorită cu fratele vitreg al acestuia, prințul Golaud, se încheie tragic, cu uciderea lui Pelléas și moartea lentă a Melisandei. Eroii reiterează destinul tragic al lui Tristan și al Isoldei. Suita lui Sibelius, care inițial avea zece părți, a fost interpretată pentru prima dată în Teatrul Suedez din Helsinki la data de 17 martie 1905. Ulterior, Sibelius a rearanjat muzica într-o suită cu nouă părți, care a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale sale.


Joi și vineri, 24 februarie și 25 februarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
TIBERIU SOARE

Solist
ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU

Program

Carl Nielsen
Concertul pentru flaut și orchestră

Jean Sibelius
Suita Pelléas și Mélisande, op. 46

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție". Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare își desfășoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul turneelor internaționale. A ocupat si poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat frecvent să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia) ș.a.

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu este solist instrumentist al Filarmonicii "George Enescu", prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara. Din 1983, când a debutat pe scena Ateneului Român, și până în prezent, Ion Bogdan Ștefănescu a desfășurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri și concerte, în România și în străinătate. Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale și a primit, de asemenea, importante și onorante distincții pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ștefănescu este membru fondator al ansamblurilor "Procontemporania" și "Profil" și fondator al ansamblurilor "Barock Orchestra" și "Flaut Power". Este, de asemenea, membru al Trioului "Contraste" și al Cvintetului de suflători "George Enescu".