Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Trei sonate enesciene pentru pian și vioară în Stagiunea de marți seara. Mihai Alexandru și Gabriel Gâțan

Publicat: joi, 3 Februarie 2022 , ora 12.32


Arareori se oferă ocazia ca, în aceeași seară, să poată fi ascultate cele trei mari sonate enesciene. Cu atât mai temerar și mai interesant este demersul a doi tineri muzicieni, care, sperăm, va atrage atenția publicului asupra acestui eveniment muzical de excepție.

Violonistul Mihai Alexandru este absolvent cu masterat al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În prezent, își desăvârșește studiile (anul 3) ca student doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. "Încă de copil am fost atras de muzica lui George Enescu" - ne-a declarat violonistul. "Cele trei sonate enesciene pe care le propun alături de pianistul Gabriel Gâțan, în Stagiunea de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pot fi privite ca un concentrat dar edificator exemplu pentru evoluția creatorului, de la primele doua sonate compuse la vârsta de 16 respectiv 19 ani la cea de a treia sonată, "în caracter popular românesc", scrisă la deplina maturitate artistica a vârstei de 45 de ani."

Pianistul Gabriel Gâțan a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. în decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields - Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional "George Enescu", ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.


Marți, 8 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică
Stagiunea de marți seara


ALEXANDRU MIHAI - vioară
GABRIEL GÎȚAN - pian

Program
George Enescu
Sonata nr. 1, în re major, pentru pian și vioară, op. 2
Sonata nr. 2, în fa minor, pentru pian și vioară, op. 6
Sonata nr. 3, în la minor, pentru pian și vioară, op. 25, "în caracter popular românesc"

Coproducător Radio România Muzical


Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea "Calendar".Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii