Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Săptămâna aceasta se încheie prima ediție Piano STAR - programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar

Publicat: luni, 17 Ianuarie 2022 , ora 15.06

· 18 - 21 ianuarie - Masterclassuri de perfecționare tehnică și interpretativă susti̦nute de profesori invitați din academii europene;

· 22 ianuarie, 11:00 - 17:00 - FESTIVALUL Piano Star cu premii constând în recitaluri, festivaluri, burse, înregistrări și difuzare radio

· 23 ianuarie, 11:00 - 13:00 | GALA Piano Star | ARCUB - Sala mare

Al patrulea și ultimul modul de dezvoltare muzicală și profesională pentru cei 10 pianiști din programul PianoSTAR va avea loc în perioada 18-23 ianuarie la ARCUB, Goethe Institut București și Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București.

În programul de excelență Piano Star participă 10 tineri și foarte tineri pianiști din toată țara, selectați de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători. Cei 10 tineri sunt: Andra Băcilă, Petru Burcea, Irisa Filip, Matei Cristian Lăbunț, Mario-Victor Lucaci, Leonid Lupașcu, Teodora-Ioana Mincu, Darius Emanuel Moț, Ștefan Rus și Daria Andreea Vasile.

Programul de excelență Piano STAR oferă o serie de experiențe culturale de muzică clasică atât participanților, cât și audiențelor specializate (profesori, muzicieni etc.) și publicului larg.

Astfel, în săptămâna care urmează, publicul bucureștean este invitat în fiecare zi să asiste la cursuri, dar și la Festivalul Piano Star și la Gala de decernare a premiilor, după cum urmează:

18 - 21 ianuarie

MASTERCLASSURI de interpretare pianistică

marți, 18 ianuarie, 10:00 - 18:00 la Arcub - Sala Arcelor

miercuri, 19 ianuarie, 09:30 - 16:30 la Arcub - Sala Arcelor și Goethe-Institut București
joi, 20 ianuarie, 09:30 - 16:30 la Arcub - Sala Arcelor, Goethe Institut și Institutul Liszt

Modulul cuprinde patru zile de masterclass-uri de interpretare pianistică, astfel, tinerii pianiști își vor adânci înțelegerea muzicală și își vor ascuți tehnicile pianistice sub îndrumarea directă a invitaților speciali - profesori cu reputație internațională: William Fong (Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School), Uta Weyand (fondatoare Pianale International Academy), Barbara Szczepanska (Conservatorul Robert Schumann), Kira Frolu - (Asociația Artual, inițiatoarea PianoStar, pianistă, Royal Academy of Music) și Aaron Shorr (șef catedră pian Conservatorul Regal din Scoția).

Sâmbătă 22 ianuarie, 11:00 - 17:00, ARCUB - Sala Arcelor

FESTIVALUL Piano Star

Modulul se va încheia cu Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în intregul proiect. Programul Festivalului cuprinde trei părți - (1) Chopin si Liszt, (2) Studii și Dansuri, (3) Muzică românească. Lucrări la 4, 6 și 8 mâini sunt, de asemenea, incluse în program.

Duminică, 23 ianuarie, 11:00 - 13:00, ARCUB - Sala mare

GALA Piano Star

În cadrul Galei Piano STAR vor fi acordate premiile pentru cei mai apreciați pianiști și pianiste. Acestea vor consta în recitaluri, burse, vizite de studiu, înregistrări și difuzare radio și vor fi acordate de un juriu internațional din care fac parte: Răzvan Popovici (Director al Festivalului SONORO), Dr. Joachim Umlauf (Director al Goethe Institut București), Dragoș Dimitriu (Director al Filarmonicii Brașov), E.S. Dl. Arthur Mattli (Ambasadorul Confederației Elvețiene în România) și profesorii care susțin masterclassurile de pian: William Fong (Academia Regală de Muzică din Londra și Purcell School, Școala Specială de Muzică pentru copii talentați), Uta Weyand (Pianale International Academy), Barbara Szczepanska (Robert Schumann Hochschule), Aaron Shorr (Conservatorul Regal al Scoției), Kira Frolu (Asociația ARTUAL).

Capacitatea sălilor fiind redusă la 30%, prezența la aceste evenimente rămâne conditi̦onată de rezervarea locurilor pe adresa de e-mail pianostar@dccom.ro și de prezentarea certificatului verde la intrare.

"Ne dorim ca prin această inițiativă accelerator de artiști sau maraton de devenire artistică nu doar să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical - ci să explorăm și să răspundem, împreună cu personalitățile de prestigiu și cu tinerii pianiști înzestrați din program, la întrebări precum: Ce rol poate juca cultura muzicală și performanța unui pianist în cariera lui viitoare? Există metode practice pentru conturarea unui viitor de succes? etc. - spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.

Prima ediție a programului Piano STAR se derulează în perioada iulie 2021 - ianuarie 2022. Primul modul a avut loc la Brașov în august, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Liceul de Muzică Tudor Ciortea, iar următoarele trei la București, în septembrie, noiembrie și ianuarie. În cadrul programului au avut loc și recitalurile Kira Frolu (la Goethe Institut București și Arcub) și Florian Mitrea (la Centrul de Arte Tinerimea Română), dar și o masă rotundă pe tema educației artistice și scena culturală. Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții au participat și în ateliere practice de comunicare sub ı̂ndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și ı̂n mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii ı̂ndrumători ai participanților au făcut, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.

Proiectul Piano STAR este organizat de Asociația Artual, în colaborare cu DC Communication, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, IPP - Instore Power Provider și Aqua Carpatica.

Parteneri: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Goethe-Institut București, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:

www.dccom.ro/pianostar www.facebook.com/pianostartap