Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Ianuarie 2022 1, 2, 3… până la 100… sau cum se face și cum se desface o orchestră

Publicat: luni, 10 Ianuarie 2022 , ora 13.48

Începem anul 2022 cu un concert susținut de Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti". Drumul către ansamblurile mari simfonice cu care suntem astăzi obișnuiți a durat multe sute de ani. Ne propunem să explicăm celor mai mici melomani cum au ajuns instrumentele să se combine, cum unei viori i s-a mai adăugat una și s-a format un duet; cum apoi trei instrumente au ajuns să cânte împreună și s-a format un trio; apoi patru instrumente (cvartet), cinci instrumente (cvintet), șase instrumente (sextet), șapte instrumente (septet), opt instrumente (octet), nouă instrumente (nonet), zece instrumente (dixtuor); cum s-a ajuns la o orchestră mică de cameră de cam 20 de persoane cărora li se mai adaugă apoi câteva instrumente de suflat… Vom explica și apariția dirijorului de care va fi absolută nevoie pentru a conduce din ce în ce mai numeroasa orchestră și în ce formule - concerto grosso sau concert clasic - ajunge ansamblul să colaboreze cu unul sau mai mulți soliști instrumentiști. Paginile muzicale alese sunt semnate de compozitori celebrii pe care istoria muzicii i-a plasat la loc de cinste: Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Liszt…

Sâmbătă, 22 ianuarie, ora 11.00, Ateneul Român

1, 2, 3… până la 100… sau cum se face și cum se desface o orchestră Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti"

Dirijori
NICOLAE RACU și ANDREI ȘTEFAN RACU

Soliști
ȘTEFAN APRODU, RADU FLORESCU. ANDREEA MIHALACHE. MAYA OPRIȚOIU, GEORGICĂ PÂRVU
Program
Johann Sebastian Bach - Concertul brandenburgic nr. 6, partea a III-a
Antonio Vivaldi - Concert în sol major pentru flaut și orchestră, partea I
Antonio Vivaldi - Concert în la minor pentru două viori și orchestră, partea I
Wolfgang Amadeus Mozart - Mica serenadă, partea I
Franz Liszt - Preludiile (fragment)
Joseph Haydn - Simfonia nr. 45, "a despărțirii", partea a IV-a
Comentează CRISTINA SĂRBU

Sponsorii stagiunii 2020-2021 : EY Romania, wipro, RBC Romanian Bussines Consult, Schoenherr, Fundația H.Mălineanu

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

- Online , accesând site-ul www.fge.org.ro - sectiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului, conform legii, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție.

Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.