Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Lucia di Lammermoor' în regia lui Andrei Șerban - Chicago, Paris, București, 12 și 13 ianuarie 2022

Publicat: joi, 6 Ianuarie 2022 , ora 12.13


"Lucia poate să provoace pasiune, revoltă, tristețe, bucurie, furie, dar în același timp am vrut să evoc senzația că idealul, nu e pentru viitor, ci pentru acum, ca să simțim în teatru ce înseamnă să fii sută la sută uman",afirma Andrei Șerban despre premiera bucureșteană cu "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti.

"Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, redată repertoriului Operei Naționale București. Opera lui Gaetano Donizettieste primul eveniment al anului pe scena Operei Naționale București. După succesul pe care l-au înregistrat cele două montări memorabile la Opera din Chicago și la Opéra Bastille din Paris, Andrei Șerban a revenit la lucrarea compusă de Gaetano Donizetti la Opera Națională București. După o absență de patru ani din repertoriu, la cererea publicului, spectacolul semnat de Andrei Șerban iese din nou la rampă, pregătit de reprezentații în regim sold out așa cum s-au desfășurat de-a lungul timpului.

Reprezentațiile spectacolului - eveniment sunt programate pe 12 și 13 ianuarie2022, începând cu ora 18:30, orchestra, corul și ansamblul de balet ale Operei Naționale București evoluând sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Decorul este semnat de Octavian Neculai și costumele de Lia Manțoc. Spectatorii sunt invitați să se bucure de o distribuție de excepție: Lucia Ashton: Veronica Anușca / Cristina Maria Oltean; Lord Enrico Ashton: Adrian Mărcan / Alexandru Constantin; Sir Edgardo di Ravenswood: Florin Guzgă - invitat / Liviu Indricău; Lord Arturo Bucklaw: Andrei Lazăr;Raimondo Bidebent: Leonard Bernad / Dan Popescu; Alisa: Sorana Negrea / Florena Radu - invitată; Normanno: Valentin Racoveanu.

"Lucia di Lammermoor" de Donizetti este o capodoperă a romantismului italian, una dintre cele mai mari creații ale belcanto-ului.

Bazată pe romanul lui Walter Scott, "Bride of Lammermoor", opera lui Donizetti redă povestea de dragoste tulburătoare a Luciei. Când cortina se ridică, descoperim o sală de antrenament, unde soldații fac exerciții, pregătindu-se de luptă. Două tabere sunt în conflict. Enrico află că sora lui, Lucia, e îndrăgostită de Edgardo, dușmanul de moarte al familiei sale. Situația politică și economică este de mare criză, trupele au nevoie de bani și, pentru a-i obține, Enrico vede o singură soluție: căsătoria Luciei cu magnatul Arturo.

Așteptând întâlnirea secretă cu Edgardo, Lucia îi povestește un vis rău-prevestitor Alisei, însoțitoarea ei, dar respinge premoniția, convinsă că dragostea va triumfa. Îndrăgostiții se logodesc într-o ceremonie improvizată, înainte ca Edgardo să plece în misiune, rămânând ferm în decizia de a continua acțiunea de răzbunare împotriva familiei.

Fără nicio veste de la iubitul ei, scrisorile lui fiind interceptate, Lucia e convinsă că a fost părăsită. Ca o păpușă manipulată, Lucia e forțată să se supună voinței fratelui ei. Nunta are loc, dar în clipa în care Enrico îi forțează semnătura pe contractul de căsătorie, în prezența preotului Raimondo și a corului reunit în alai de sărbătoare, apare, ca din senin, Edgardo. O acuză pe Lucia de trădare, o umilește și rupe logodna, blestemând-o. Petrecerile din noaptea nunții sunt în toi, în timp ce Lucia se vede nu doar abandonată de cel pe care îl iubește, dar tratată ca un simplu obiect pentru interese egoiste, politice și militare. Disperată și vulnerabilă, ea nu are alt mijloc de a se apăra decât crima. Raimondo oprește veselia nopții și anunță că Lucia și-a ucis soțul.

Odată eliberată de orice presiuni, Lucia cântă una dintre cele mai sensibile și lungi arii din istoria operei, cea a "nebuniei". În ultima scenă, Edgardo revine furios și îndurerat, crezând în mod fals că Lucia petrece în brațele soțului noaptea nunții. Clopotul de moarte răsună. Raimondo îl anunță că Lucia e de acum în cer. Aflând adevărul, Edgardo se omoară convins că acolo o va reîntâlni pe aleasa inimii sale.

Reprezentant de seamă al belcanto-ului, Gaetano Donizetti a fost un copil prodigios, la vârsta de doar 9 ani ajungând să beneficieze de o bursă la prestigioasa Școală Lezioni Caritatevoli din Bergamo, iar mai târziu, pentru că lucrările sale deveniseră atât de cunoscute publicului, a fost scutit de serviciul militar pentru a se dedica muzicii și a avut o activitate prolifică: 75 de opere și 19 simfonii, printre altele, dar cu o viață tumultuoasă, sfîrșită tragic. Poate acesta este și motivul pentru care intensitatea aproape inumană a emoțiilor și extremele trăirilor personajelor poartă cu ele ecoul unei vieți zbuciumate.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Și pentru că ne dorim să rămânem sănătoși, vă invităm să consultați regulamentul de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituției în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/