Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concerte Extraordinare de Anul Nou la Filarmonica "Oltenia" Craiova

Publicat: marți, 4 Ianuarie 2022 , ora 14.17


Concertele Extraordinare de Anul Nou ale Filarmonicii "Oltenia" Craiova - din 7 și 8 ianuarie 2022, ora 19:00 - vor fi dirijate anul acesta de BOGDAN VODĂ. A debutat, în urmă cu 28 de ani, pe scena Filarmonicii "Oltenia" Craiova, unde este în prezent dirijor permanent. Bogdan Vodă a dirijat la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară, cu turnee, concerte și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

Conduce Orchestra "Concerto" a Universității Naționale de Muzică din București, unde este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție, predând compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație. Bogdan Vodă a scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. A absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București.

În programul muzical al celor două seri vor fi cele mai populare valsuri și polci compuse de Johann Strauss II (fiul), alături de lucrări semnate de Gioacchino Rossini, Piotr Ilici Ceaikovski, Jacques Offenbach, Pietro Mascagni, Theodor Rogalski, Camille Saint-Saëns, Iosif Ivanovici, Mihail Glinka, Dmitri Șostakovici, Grigoraș Dinicu și Johann Strauss I (tatăl).

Fiu al celebrului compozitor cu același nume, JOHANN STRAUSS-FIUL (1825 - 1899) a continuat tradiția valsului vienez, moștenită de la tatăl său și de la contemporanul acestuia, Joseph Lanner. Înzestrat cu o inepuizabilă inspirație, de-a lungul vieții sale a compus numeroase valsuri de o rară frumusețe melodică, cu o structură mult mai închegată, ideile muzicale fiind supuse unor dezvoltări ample, iar înveșmântarea lor armonică și orchestrală fiind mai nuanțată expresiv. Multe dintre ele au devenit populare pretutindeni în lume, precum "Dunărea albastră", "Povești din pădurea vieneză", "Viață de artist", "Vin, femei și cântec", "Sânge vienez".

A mai compus marșuri, polci, mazurci, cadriluri și alte dansuri; de asemenea, a scris un balet și un număr destul de mare de operete, dintre care "Liliacul" și "Voievodul țiganilor" au rămas exemple clasice în literatura genului. Dintre cele 15 operete ale sale, cele mai cunoscute sunt "Liliacul", "O noapte la Veneția", "Voievodul țiganilor" și "Sânge vienez". Cu toate acestea, cele mai îndrăgite lucrări ale lui rămân valsurile vieneze (nu mai puțin de 70). De altfel, compozițiile lui Strauss-fiul sunt considerate chintesența muzicii vieneze, influențând covârșitor evoluția domeniului creației muzicale, de la G. Mahler la M. Ravel.


Programul celor două seri va fi identic, după cum urmează:

Gioacchino Rossini: Uvertura operei "Coțofana hoață"

Johann Strauss II: Valsul "Dunărea albastră", op. 314

Piotr Ilici Ceaikovski: Poloneza din opera "Evgheni Oneghin"

Jacques Offenbach: Can-Can din opera "Orfeu în Infern"

Pietro Mascagni: Intermezzo din opera "Cavalleria Rusticana"

Johann Strauss II: "Tritsch-Tratsch" Polka, op. 214

Theodor Rogalski: Hora din "Trei dansuri românești"

Camille Saint-Saëns: Bacchanale din opera "Samson și Dalila"

Iosif Ivanovici: Valsul "Valurile Dunării"

Johann Strauss II: Polca "Tunete și fulgere", op. 324

Mihail Glinka: Uvertura operei "Ruslan și Ludmila"

Dmitri Șostakovici: Vals nr. 2 din Suita a II-a de jazz

Grigoraș Dinicu: Hora mărțișorului

Johann Strauss II: Valsul "Voci de primăvară", op. 410

Johann Strauss I: "Radetzky-March", op. 228


Prețuri bilete: 50 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat verde sau test PCR/antigen. Se vor respecta măsurile de siguranță medicală.