ACUM:
14.00
Concertele lumii
Primite prin intermediul Uniunii Europene de Radio.
Urmează: 15.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Tango. Radio & Juliet', spectacol de balet dedicat Zilei Mondiale a Artei și transmis online de Opera Națională București

Publicat: miercuri, 14 Aprilie 2021 , ora 13.55

Opera Națională București transmite online spectacolul coupé de dans contemporan "Tango. Radio & Juliet" de Edward Clug cu ocazia Zilei Mondiale a Artei. Înregistrarea spectacolului va fi transmisă în regim gratuit joi, 15 aprilie, începând cu ora 19:00, pe canalul de Youtube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4 .

Reprezentația unește două creații coregrafice ale celebrului dansator și coregraf Edward Clug, artist de origine română. Fragmentele muzicale alese sunt extrem de diverse ca gen, de la compozitori ca Astor Piazzolla și Goran Bregoviæ până la sonoritățile trupei britanice de rock alternativ Radiohead.

Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în "Tango", cât și în "Radio and Juliet". În "Tango", Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în "Romeo and Juliet" mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul "Tango. Radio and Juliet" pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

Edward Clug a montat spectacole în cele mai importante companii de balet de pe mapamond și a creat partituri coregrafice special pentru staruri internaționale ale dansului. Sub conducerea sa, Compania de Balet a Teatrului Național Maribor, din Slovenia, a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai respectate instituții de gen din lume.

Ziua Mondială a Artei este celebrată în fiecare an, în data de 15 aprilie, ca o recunoaștere a contribuției oamenilor de artă la îmbogățirea spațiului cultural și a valorilor universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la data de 15 aprilie 1452 și considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.