ACUM:
14.00
Concertele lumii
Primite prin intermediul Uniunii Europene de Radio.
Urmează: 15.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dublă lansare: 'Bursa Kitharalogos' și 'Cartea ființelor imaginare' - antologie de muzică românească contemporană pentru chitară

Publicat: miercuri, 31 Martie 2021 , ora 10.38


Asociația Culturală Kitharalogos lansează cea de-a treia ediție a concursului online "Bursa Kitharalogos" (1.04-15.10.2021), care se adresează tuturor chitariștilor români născuți după 1.01.1991. Scopul bursei este promovarea creației românești contemporane pentru chitară și sprijinirea tinerilor interpreți români care se pregătesc de o carieră muzicală. Lansarea bursei are loc concomitent cu apariția la Editura Grafoart a Antologiei de muzică contemporană pentru chitară intitulată "Cartea ființelor imaginare" (ediție îngrijită de Costin Soare), care conține 5 lucrări scrise de compozitori români, inspirate din cartea cu același titlu de Jorge Luis Borges. Acestea au fost compuse pentru proiectul "Musica" din cadrul Festivalului Internațional "Serile de chitară", proiect început în 2012 la Muzeul Național "George Enescu". Tinerii interpreți vor prezenta o lucrare din antologia menționată, alături de o altă lucrare la alegere (mai multe detalii aici: https://www.seriledechitara.ro/bursa-kitharalogos-2021/sau pe pagina de Facebook a Asociației Culturale Kitharalogos). Premiile oferite, în valoare de peste 5000 de RON, incluzînd aici o bursă completă de 2200 de RON la Academia ICon Arts Transilvania 2022, vor fi oferite de către un juriu alcătuit din profesori-chitariști și compozitori, președinte fiind unul dintre cei mai importanți chitariști francezi contemporani, Rémi Jousselme. Premianții vor fi invitați să cînte în cadrul Galei "Bursa Kitharalogos", care se va desfășura în noiembrie la Palatul Suțu, în cadrul celei de-a X-a ediții, aniversare, a Festivalului Internațional "Serile de chitară". Parteneri sunt UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) și Academia ICon Arts Transilvania.

Pentru mai multe informații, puteți scrie la: kitharalogos@gmail.com

***

Bursa Kitharalogos, Ediția a III-a

- regulament de desfășurare -


 1. Bursa Kitharalogos se desfășoară sub forma unui concurs online și se adresează tuturor chitariștilor români născuți după 1.01.1991 și se va desfășura în perioada 1 aprilie -15 octombrie 2021.

 2. Valoarea bursei este de 5000 RON (Premiul I-Bursa Kitharalogos, 1200 RON; Premiul II-700 RON, Premiul III-500 RON), la care se adaugă, pentru câștigătorul premiului I, o bursă în valoare de 2200 RON la prestigioasa Academie ICon Arts Transilvania 2022. Vor mai fi oferite corzi și accesorii (400 RON) din partea sponsorilor asociației.

 3. Scopul bursei este promovarea muzicii românești contemporane și sprijinirea tinerilor interpreți români care se pregătesc de o carieră muzicală.

 4. Cei care doresc să participe, o pot face înscriindu-se la adresa de email kithara.logos@gmail.com, unde sunt rugați să trimită o copie după buletin, o scurtă biografie și repertoriul ales.

 5. Nu se percepe taxă de înscriere.

 6. Programul va conține două piese: o lucrare scrisă de un compozitor român pentru proiectul "Musica de los serres imaginarios" din cadrul Festivalului Internațional "Serile de chitară" (a se vedea lista de mai jos) și o altă lucrare la alegere (pot fi și două părți dintr-o sonată, suită etc.), cu durata între 4 și 7 minute.

 7. Câștigătorii edițiilor anterioare nu pot participa.

 8. Toți concurenții înscriși vor trimite pe mailul asociației linkul de pe youtube cu un fișier video needitat, înregistrat în condiții bune/foarte bune audio și video (minim 720p), care va conține programul ales, până la cel târziu 15 octombrie 2021. Cele două lucrări pot fi înregistrate separat și puse împreună în același fișier.

 9. Lucrările compozitorilor români fac parte din nou apăruta antologie "Cartea ființelor imaginare"- muzică contemporană pentru chitară, care poate fi comandată de la Editura Grafoart: http://www.librariamuzicala.ro/.

Șerban Marcu (n. 1977) - A bao a qu

Sebastian Țună (n. 1987) - Anagénnisi (Pasărea Phoenix)Sebastian Androne Nakanishi (n. 1989) - La belle Mélusine rapace (Sirena)Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (n. 1971) - Baldanders

Gabriel Mălăncioiu (n. 1979) - SimurgulAcestea pot fi ascultate aici:https://www.youtube.com/watch?v=XKtJ6TzdyE8&list=PLkTG8uIWcBSFN1CoE8c4iNdhdojmcPi8t 1. Juriul, alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești și internaționale, este alcătuit din profesori-chitariști și compozitori. Președintele juriului este chitaristul francez Rémi Jousselme, unul dintre cei mai importanți chitariști francezi contemporani.

 2. Criteriile de apreciere a prestației concurenților însumează 100 de puncte, acordate dupa cum urmează:

 • respectarea textului partiturii: 20 puncte
 • calitatea sunetului și acuratețea tehnică: 30 de puncte
 • dificultatea repertoriului: 15 de puncte
 • aportul artistic, prestația generală și prezența scenică a interpretului: 35 de puncte
 1. Cea mai mică și cea mai mare notă a fiecărui concurent se vor tăia și se va face media celorlalte note. Profesorii care au elevi/studenți în concurs nu îi pot nota pe aceștia, iar același lucru este valabil pentru compozitorii cărora li se cântă lucrările.

 2. În urma jurizării, se vor decide cei trei câștigători, primele trei punctaje în ordine descrescătoare.

 3. Asociația Kitharalogos își rezervă dreptul de a acorda 2 premii speciale concurenților.

 4. Hotărârile juriului sunt definitive; nu se admit contestații.

 5. Câștigătorii vor fi invitați să participe cu un mini-recital în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional "Serile de chitară", în cadrul unei seri speciale la Palatul Suțu, intitulată "Gala Bursei Kitharalogos", iar câștigătorul premiului I va fi invitat anul următor să susțină un recital în cadrul festivalului.