ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert aniversar Dan Dediu la Filarmonica 'Oltenia' Craiova

Publicat: marți, 30 Martie 2021 , ora 14.15


Vineri, 2 aprilie, ora 19:00, artiștii Filarmonicii "Oltenia" Craiova invită publicul la Concetul aniversar Dan Dediu, cu dirijorul TIBERIU SOARE și violoncelistul MIRCEA MARIAN. În program vor fi două lucrări în primă audiție, semnate de profesorul și compozitorul Dan Dediu: Fandacsia - Rapsodie pe teme din opera "O scrisoare pierdută"(primă audiție absolută) și Concertul pentru violoncel și orchestră(primă audiție). Evenimentulva fi transmis pe canalul YouTube al filarmonicii oltene și va putea fi vizionat gratuit, accesând link-ul:

https://www.youtube.com/c/FilarmonicaOlteniaCraiovaTiberiu Soare este dirijor al Operei Naționale București, iar începând cu luna octombrie a anului 2020 artistul ocupă și funcția de dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Pe plan internațional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia). Din 2007 și până în prezent este colaborator permanent al Fundației Calea Victoriei. În calitate de lector al Fundației a susținut mai multe șiruri de conferințe interactive pe teme muzicale ale căror conținut a fost sintetizat în două volume: Pentru ce mergem la Operă? (Premiul Galei Societății Civile 2014) și Nouă povestiri muzicale (2016).

*

Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. Doctor în muzică, acesta ocupă postul de lector universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, PlaCello, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil. Câștigă numeroase premii, precum: premiul I la concursul internațional Liezen - Austria, premiul I și premiul special al concursul internațional Eugen Coca - Chișinău, premiul I la concursul Victor Giuleanu - secția muzică de cameră, premiul II la concursul Drumul spre celebritate, marele premiu la concursul Paul Constantinescu și premiul I la concursul Mihail Jora.

*

Dan Dediu este profesor de compoziție, a fost șeful catedrei de compoziție din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, este directorul artistic al Ansamblului "Profil", iar între 2008-2016 a ocupat funcția de rector al Universității Naționale de Muzică din București. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte "George Enescu"din Iași. Muzica sa degajă energie, claritate de exprimare, siguranță melodico-armonică, bazându-se pe un simț versatil al formei și al culorilor instrumentale, precum și pe o pendulare estetică între ludic și tragic. Sonoritatea compozițiilor sale este definită de mai multe elemente: staccato capricios, imprevizibile schimbări de dispoziție, intersecții de temporalități, imagistică asociativă bogată, motive melodice pregnante și memorabile, definiții psihologice precise realizate cu numai câteva sunete.

*

"Fandacsia pentru orchestră op. 170, subintitulată și Rapsodie pe teme din opera "O scrisoare pierdută", a fost scrisă în 2020... De ce Fandacsia? Pentru că e un cuvânt cheie în arsenalul lingvistic al lui Caragiale. Ce alt cuvânt ar fi surprins mai bine lumea pestriță a personajelor lui nenea Iancu? Piesa îi este dedicată lui Tiberiu Soare, cel care a impulsionat scrierea operei "O scrisoare pierdută", precum și a acestei rapsodii."

*

"Cele patru părți ale Concertului pentru violoncel și orchestră realizează o călătorie muzicală diversă și surprinzătoare, în care solistul este supus mai multor probe, ca într-un ritual inițiatic amintind de "Flautul fermecat" al lui Mozart: 1. proba apei, a eroismului și a virtuozității, 2. proba aerului, a meditației solitare și a imersiunii în amintire, 3. proba focului, a dansului și a pasiunii".http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/

https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/