ACUM:
17.00
Concertele roz (R)
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Primăvara muzicală austriacă 2021

Publicat: joi, 11 Martie 2021 , ora 13.22

Muzicieni austrieci de primă mână, în concerte online transmise LIVE de la Iași și București


Marile săli de concert vin acolo unde doriți dumneavoastră! Câțiva dintre cei mai buni muzicieni austrieci ai momentului concertează în această primăvară special pentru publicul român, în săli de renume ale țării, la invitația Forumului Cultural Austriac București și a partenerilor săi: Classix Festival (Iași), Filarmonica "George Enescu" (București), Orchestrele și Corurile Radio România (București). Programul "Primăverii muzicale austriece" 2021 cuprinde următoarele evenimente online:


Concert Trio Artio la Classix Festival (Iași) - 15.03.2021, ora 19.00

Tumult interpretativ într-o mănușă de rafinament muzical. Cu o viziune contemporană, originală și dinamică a lucrărilor clasice pe care le interpretează, Trio Artio este unul dintre cele mai proeminente tinere ansambluri de pe scena muzicală austriacă. Alegerile repertoriale curajoase ale violonistei austriece Judith Fliedl, violoncelistei germane Christine Roider și ale pianistei austriece Johanna Estermann, au fost argumente solide în selectarea Trio Artio în exigentul program de promovare al tinerelor talente muzicale NASOM- New Austrian Sound of Music - al Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, pentru perioada 2020/2021.

Pentru prima sa întâlnire cu publicul român, Trio Artio este unul dintre invitații speciali ai celei de a doua ediții a Classix Festival de la Iași, eveniment muzical care revine un reper în Europa de Est și pe care Forumul Cultural Austriac București este mândru să-l susțină încă de la înființare. Pentru concertul "Trenduri caleidoscopice", ce se va desfășura luni, 15 martie, orele 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iași, ansamblul a pregătit lucrări foarte diferite din punct de vedere armonic, dar surprinzător de complementare. Vor fi ascultate: Trio în Si bemol major, op. 11 "Gassenhauer" de Ludwig van Beethoven, "Fragmente I" pentru vioară, violoncel și pian (2019) de Kurt Estermann și Trio nr. 4 în mi minor, op. 90 "Dumky" de Antonín Dvoűák.

Concertul va fi transmis în direct pe paginile de Facebook ale Classix Festival, Forumului Cultural Austriac și ale partenerilor evenimentului. Accesul este gratuit.

Informații suplimentare - https://bit.ly/TrioArtioRomania

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/432901104653388


Recital de pian Gottlieb Wallisch la Ateneul Român - 17.03.2021, ora 19.00

Pianist virtuoz multipremiat, un obișnuit al celor mai importante scene de concert europene, Gottlieb Wallish susține primul său recital în România, grație colaborării dintre Filarmonica "George Enescu" din București și Forumul Cultural Austriac. Artistul austriac va putea fi ascultat online, în direct de pe scena Sălii mari a Ateneului Român, miercuri 17 martie, la ora 19.00.

Programul reflectă preocupările artistice dar și de cercetare ale lui Gottlieb Wallish, care-și dezvoltă o carieră didactică la fel de apreciată precum cea solistică: "Fantezia în Re minor, K. 397"de Wolfgang Amadeus Mozart, "In the Mists/Prin neguri (Patru piese pentru pian)" de Leoč Janáèek și "Sonata în La major, D. 959" de Franz Schubert.

Recitalul se va transmite în direct, online, pe canalele Facebook Filarmonica "George Enescu", YouTube Filarmonica "George Enescu" precum și pe paginile Facebook ale Forumului Cultural Austriac și Radio România Muzical. Accesul este gratuit.

Informații suplimentare - https://bit.ly/RecitalGottliebWallisch

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/385840792456893

Credite foto Gottlieb Wallisch- © Marisa Vranjes


Concert Trio Artio dedicat Zilei și Lunii internaționale a Drepturilor Femeii - 17.03.2021, ora 18.00

Trio Artio este un model în ceea ce privește afirmarea femeilor în mediul european al muzicii instrumentale clasice, adesea dominat de bărbați. În afară de activitatea lor artistică, cele trei muziciene ale ansamblului sunt implicate în diferite acțiuni si evenimente care vizează egalitatea de șanse. În acest an, Trio Artio este imaginea campaniei culturale #womentothetop, promovată de Ministerul austriac al Afacerilor Europene și Internaționale cu ocazia Zilei și Lunii Internaționale a Drepturilor Femeii.

Cu această ocazie, Forumul Cultural Austriac București vă oferă un al doilea concert exclusiv al Trio Artio, în data de 27 martie, între orele 18.00 și 24.00, pe site-ul său internet. Programul cuprinde - "Trio pentru vioară, violoncel și pian op. 17 în sol minor" (3. Andante - più animato) de Clara Schumann; "Trio pentru vioară, violoncel și pian op.66 în Do minor" (1. Allegro energico e con fuoco) de Felix Mendelssohn Bartholdy; "Postscriptum"(2008) de Lera Auerbach.

Informații suplimentare - https://bit.ly/TrioArtioRomania

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/440156423937027/

Credit foto Trio Artio - © Julia Wesely


BONUS - redifuzarea concertului Haydn-Mozart al Orchestrei de Cameră Radio (10.03.2021)

În cadrul parteneriatului lor de tradiție, Forumul Cultural Austriac susține și promovează un proiect de anvergură al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În data de 10 martie, Orchestra de Cameră Radio a susținut un program 100% austriac, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi (dirijor invitat al Operei din Düsseldorf -Germania - și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca), având-o ca solistă pe binecunoscuta soprană româncă Rodica Vică, stabilită la Viena.

Concertul s-a deschis cu uvertura operei "Lucio Silla" de Mozart și motetul "Exsultate, Jubilate" pentru soprană și orchestră, ambele de Wolfgang Amadeus Mozart. În partea a doua, a fost interpretată Simfonia nr. 104 - "Londoneza", ultima simfonie a lui Joseph Haydn, cel care a fost considerat un părinte al acestui gen.

Concertul poate fi revăzut pe pagina de Facebook a Forumului Cultural Austriac - https://www.facebook.com/fca.bucuresti/videos/1330713013967785