ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Casa George Enescu din Mihăileni și Conacul Neamțu din Olari, centre educaționale pentru comunitățile locale

Publicat: marți, 9 Martie 2021 , ora 9.28


Fundația Pro Patrimonio și UiPath Foundation anunță continuarea și în 2021 a programului "Academia de Muzică și Educație pentru Copii" derulat în comunitățile din jurul Casei George Enescu din Mihăileni, monument istoric din județul Botoșani, precum și inițierea unui proiect nou, "Centrul experimental de Studii și Educație de la Conacul Neamțu din Olari" - monument istoric din județul Olt.

Programul educațional dedicat comunității de copii de la Mihăileni și împrejurimi, gândit să înceapă în luna februarie 2020, a fost adaptat pe parcurs, fiind influențat de restricțiile naționale și zonale cauzate de pandemie. Astfel, o parte a activităților a fost derulatăîn lunile iulie - septembrie2020. Casa George Enescu din Mihăileni a fost inaugurată la 19 august 2020 cu un concert de pian, în contextul a nouă zile de ateliere de educație non-formală la care au participat 20 de copii din Mihăileni.

24 de copii din localitățile Mihăileni și Vârfu Câmpului își urmează pasiunea pentru muzică în cadrul programului "Academia de Muzică și Educație pentru Copii" (AMEC). În luna octombrie 2020, copiii au primit instrumentele muzicale - blockflöte - și au început lecțiile de studiu al instrumentului și de cultură muzicală. Cele peste 600 de ore de educație muzicală s-au desfășurat atât în curtea Casei George Enescu, cât și online, în funcție de vreme. Programul continuă și pe parcursul anului 2021.

Anul 2020 a marcat și parteneriatul dintre UiPath Foundation și Fundația Pro Patrimonio în implementarea programului educațional "Future Acceleration Program" în județul Botoșani. Prin acest program, 20 de copii din familii vulnerabile din trei comunități din jurul Casei George Enescu beneficiază de sprijin integrat menit să le asigure accesul la educație: burse lunare, îmbrăcăminte, rechizite școlare, articole sanitare, tablete, precum și activități educaționale online. În septembrie 2020, toți copiii au participat la UiPath Foundation Virtual Camp - o tabără interactivă educațională, cu ateliere pe diverse teme: programare (Scratch), STEM, arhitectură, editare foto, desen, sport și stil de viață sănătos. Din octombrie 2020, copiii din județul Botoșani au participat la aproximativ 800 de ore de pregătire la limba și literatura română, matematică și limba engleză.

Copiii din ambele programe au beneficiat și de peste 500 de ore de activități de educație non-formală - ateliere practice și tabere online - nu numai pentru a-i aduce mai aproape de istoria și cultura locului din care provin, ci și pentru a-i încuraja să-și descopere potențialul și să exploreze lumea în care trăim.

În paralel cu activitățile de la Botoșani, în 2021 parteneriatul între cele două organizații va fi extins în județul Olt, în comunitățile din împrejurimile Conacului Neamțu de la Olari. Astfel, vor fi organizate ateliere de educație non-formală pentru copiii din Olari, în cadrul proiectului "Centrul experimental de Studii și Educație de la Conacul Neamțu din Olari"  și va fi reluat șantierul de restaurare a conacului, întrerupt anul trecut.

"Greutățile au fost învinse. Acțiunea care a fost începută anul trecut a depășit dificultățile date de pandemie. Soluțiile s-au verificat în timp, au satisfăcut dorințele fundației și au încântat beneficiarii, copiii din comunitate. Datorită rezultatelor bune de-o parte și de alta, printr-o analiză judicioasă, o nouă intervenție se pornește într-o altă zonă, cu probleme specifice sudului României, cum este cea de la Olari. Pornim de la micro-zona de iradiere geografică și socio-culturală a monumentului și extindem strategia către macro-explorarea și re-descoperirea teritoriului. Încercăm să reconstruim teritorii, să coagulăm comunități, să le cartăm resursele, să experimentăm responsabil. Ne-am adaptat și mergem mai departe în cele două comunități cu abordări specifice fiecăreia în parte." - a declarat Șerban Sturdza, Președinte Fundația Pro Patrimonio.

"Ultimul an a afectat considerabil accesul la educație de calitate pentru copiii din familii dezavantajate și sprijinul integrat oferit prin Future Acceleration Program a făcut o diferență reală în viețile copiilor din județul Botoșani, precum și din celelalte patru zone din țară unde lucrăm cu parteneri la fel de dedicați precum Fundația Pro Patrimonio. Cu limitările generate de pandemie, dezvoltarea și consolidarea unor hub-uri educaționale inovatoare în inima comunităților rurale oferă o șansă reală la un viitor mai bun copiilor din medii vulnerabile. Ne bucurăm să contribuim prin acest parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio la dezvoltarea unor ecosisteme educaționale sustenabile în județul Botoșani și, de anul acesta, și în județul Olt, în comunitățile din jurul Conacului Neamțu din Olari." - Raluca Negulescu-Balaci, Director executiv UiPath Foundation.


Despre Fundația Pro Patrimonio

Fundația Pro Patrimonio intervine de 20 de ani în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza și întări comunități dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reface legăturile identitare cu comunitatea pentru un patrimoniu construit care este în prezent abandonat, și-a pierdut rolul, și pe cât posibil, de a-l reintroduce în circuitul economic și cultural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de educație, orientate spre reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități. Ca organizație non-guvernamentală non-profit cu filiale în România, Marea Britanie și Franța, fundația derulează proiecte concepute pentru salvarea patrimoniului, educarea și sensibilizarea cetățenilor față de importanța patrimoniului cultural.

Casa George Enescu din Mihăileni a fost salvată de la colaps și a trecut printr-un proces de restaurare timp de 7 ani. Acum ea este redată comunității locale sub formă de centru cultural și educațional.

Conacul Neamțu din Olari se află la începutul procesului de restaurare, s-a început cu intervenția de urgență și punerea în siguranță. Din 2018 am demarat restaurarea constantă, pas cu pas. Chiar și pe parcursul șantierului, conacul este un punct important pentru comunitatea locală, fiind creat "Centrul experimental de Studii și Educație de la Conacul Neamțu din Olari" dedicat acestui loc.

Cele două monumente istorice se află în proprietatea Fundației Pro Patrimonio.


Despre UiPath Foundation

UiPath Foundation este o organizație non-guvernamentală care derulează programe menite să susțină copiii din medii vulnerabile să-și atingă potențialul și să se dezvolte alături de comunitățile lor, prin accesul egal la educație și prin dezvoltarea competențelor secolului al 21-lea. UiPath Foundation a fost fondată de compania UiPath în ianuarie 2019 și acționează ca o organizație independentă.

Începând cu copiii din România și India, UiPath Foundation derulează, în parteneriat cu organizații non-profit cu impact la nivel local, regional și național, programe educaționale care răspund multiplelor nevoi ale copiilor care se confruntă cu sărăcia.


Resurse

Web www.propatrimonio.org

Facebook www.facebook.com/FundatiaProPatrimonio

Instagram https://www.instagram.com/propatrimonio/

Imagini http://bit.ly/3rrAy80