ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

ROSSINI, sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, LIVE de la SALA RADIO!

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2021 , ora 12.42

O muzică plină de vervă, "spumoasă", este ceea ce ne-a lăsat Rossini, celebrul compozitor italian de operă, autor al unor capodopere ca "Bărbierul din Sevilla" sau "La Cenerentola" ("Cenușăreasa"). "Încântarea trebuie să fie baza și scopul acestei artei [muzica]. Melodie simplă și ritm clar" - așa își definea arta marele muzician italian.

De creația compozitorului născut la Pesaro ne vom bucura în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta muzicianului italian DAVID CRESCENZI. În prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, David Crescenzi a studiat muzica chiar la Conservatorul din orașul natal al lui Rossini!

În concertul transmis LIVE de la la SALA RADIO vineri, 19 februarie (19.00), veți asculta 3 uverturi semnate de ROSSINI din operele Domnul Bruschino, Contract de căsătorie și Scara de mătase.

Seara se va încheia cu ultima simfonie compusă de MOZART, considerată una dintre cele mai frumoase simfonii ale clasicismului muzical: Simfonia nr. 41 - Jupiter, creată de Amadeus în vara anului 1788.

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 - 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo.

În septembrie 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional George Enescu - București. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania și Franța cu Bergische Symphoniker, în același an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro și a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elveția.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical - în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.