ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret - concert '145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși'

Publicat: luni, 15 Februarie 2021 , ora 12.39

Centrul Național de Artă Tinerimea Română în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, anunță un eveniment extraordinar prezentat publicului în transmisiune radio și TV, coproducători fiind TVR și Radio România.

Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși va fi difuzat pe 19 februarie la Radio România Muzical, de la ora 15.30 și la TVR 3 de la ora 21.00, și va aduce în fața publicului Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, soliste Monica Bejenaru - voce și Simina Croitoru - vioară, cu un program cu totul neobișnuit, ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuși din Muzeul Național de Artă al României.

Marin Cazacu, managerul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" declara la repetiții: "Acest proiect inedit a pornit de la dragostea lui Constantin Brâncuși pentru muzica folclorică românească. Orchestra Română de Tineret, alături de maestrul Cristian Mandeal și solistele Monica Bejenaru și Simina Croitoru, vor interpreta piesele folclorice cele mai apreciate de marele sculptor român, aducându-i un omagiu de suflet cu ocazia împlinirii a 145 ani de la naștere. Această muzică îl emoționa și-l inspira atât de mult încât, după un concert, i-a declarat marii artiste Maria Tănase: "când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră".

Programul muzical va cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru - voce, ce cuprinde prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc din Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Maramureș, Dobrogea și Muntenia, patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia, solistă Simina Croitoru la vioară - Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu și Dans maramureșean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato și Hora mărțișorului de Grigoraș Dinicu și în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiași Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru - voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tănase piesele Aseară vântul bătea, Cine iubește și lasă, Până când nu te iubeam, Mi-am pus busuioc în păr, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Mărie și Mărioară.