ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Primul concert LIVE de la Sala Radio în 2021: MOZART dirijat de Tiberiu Soare

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2021 , ora 12.16


După o "tăcere" lăsată peste Sala Radio din motive pandemice, muzica revine pe scena bucureșteană în 2021, în primul concert transmis în direct (LIVE) - fără public în sală.

Miercuri, 27 ianuarie (19.00), apreciatul dirijor TIBERIU SOARE se va afla la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO, într-un frumos concert dedicat integral lui Mozart, de la a cărui naștere se împlinesc, chiar în ziua concertului, 265 de ani. Primele sale creații datează de la vârsta de 5 ani și în doar 35 de ani de viață genialul Amadeus a compus peste 600 de lucrări în aproape toate genurile muzicale ale timpului, dintre care 27 de concerte de pian!

Nenumărate cuvinte memorabile s-au scris despre el. Schumann spunea "Sunt lucruri în lume despre care nimic nu poate fi spus, ca Simfonia nr. 41 a lui Mozart, Shakespeare sau pagini din Beethoven", Ceaikovski îl considera un "Cristos al muzicii" și apreciatul dirijor Georg Solti mărturisea "Mozart te face să crezi în Dumnezeu pentru că nu este posibil ca un astfel de fenomen să sosească în lume și să lase în urma sa un asemenea număr de capodopere."

În concertul transmis LIVE de pe scena Sălii Radio veți asculta Simfonia nr. 35 - Haffner (creată cu prilejul înnobilării unui membru al familiei Haffner din Salzburg) și Concertul nr. 12, în interpretarea solistică a pianistului HORIA MIHAIL.

Evenimentul va putea fi urmărit pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.roși www.romania-muzical.ro. Concertul va fi transmis și în streaming live pe pagina oficială de Facebook a Orchestrelor și Corurilor Radio și pe cea a postului Radio România Muzical.


Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, TIBERIU SOARE își desfășoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaționale.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alături de Angela Gheorghiu: 2013 - Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) și Paris (Opera Royal - Palatul Versailles). În 2014, în Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchesterîntr-o gală de operă, în cadrul unui festival anual -Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat în același an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein Graz - Austria, Sala Concertgebouw - Amsterdam și Baden-Baden (Festspielhaus) - Germania.

După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universității din Illinois, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a. Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov.


Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.