Arhivă : Agenda de concert Înapoi

High Classic Transylvania

Publicat: miercuri, 13 Ianuarie 2021 , ora 15.58

High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este un joint venture între Filarmonica de Stat "Transilvania" și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

High Classic Transylvania înseamnă, de fapt, o serie de 7 episoade de aproximativ 20 de minute fioecare, în care este spusă povestea unui edificiu cultural din Transilvania, pe acorduri de muzică clasică. Repertoriul este ales astfel încât să fie sugestiv fie pentru tipul edificiului cultural, fie pentru perioada în care a fost construit, fie pentru rolul acestuia. Filmările pentru acest proiect s-au fpăcut în vara anului trecut, apoi a urmat o muncă importantă de editare și montaj video și sunet, pentru ca, în 1 ianuarie 2021 să se difuzeze primul episod al acestei serii, pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate.

Călătoria în timp a început pe acorduri de muzică de vânătoare. Episodul 1 al acestui proiect a împletit povestea unuia dintre cele mai frumoase castele de vânătoare de pe Valea Someșului - Castelul Teleki din Luna de Jos - cu cinci lucrări superbe de muzică clasică din repertoriul de vânătoare, interpretate de corniștii Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania". Castelul, odată finalizat, a fost incendiat în urma unei răzbunări a imperialiștilor pe proprietarul lui, un susținător al reformaților. Astfel, singurul element care a rămas în picioare după acest eveniment este turnul de vânătoare vizibil și azi.

Episodul 1 poate fi urmărit aici:

https://www.youtube.com/watch?v=vrS2bycKnOM

Al doilea episod a fost difuzat marți, 12 ianuarie, cu o schimbare de registru dinspre laic înspre religios, prin reflectarea poveștii Bisericii Reformate din Nima. Spre capătul satului Nima, după ce urci o mică Golgotă, ajungi la o bisericuță din piatră, care stă în picioare deja de vreo opt secole, dar de care puțină lume își mai aduce aminte azi. În jurul ei, prin iarbă, cruci și pietre funerare vechi, mai drepte sau mai strâmbe, vorbesc despre cei care, odinioară, s-au rugat aici.

Înăuntrul ei se mai pot zări, decolorate de timp, părți din frescele originale cu scene biblice, datate undeva la începutul secolului al XIV-lea. Astăzi, biserica nu este folosită. Ea stă singuratică, o adevărată bijuterie arhitecturală transilvană, un loc restrâns, simplu, de maximă intimitate sufletească, dar din care vocile Corului Filarmonicii de Stat "Transilvania" au răsunat a necuprins.

Episodul 2 poate fi urmărit aici:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JfYIqd8HlWI

Pentru că încercăm să redăm diversitatea patrimoniului cultural transilvănean, următorul episod va duce publicul într-o cu totul altă zonă, atât din punct de vedere istoric, cât și muzical. Este vorba despre superbul castel Kornis din Mănăstirea, a cărui poveste se va desfășura pe muzica strălucitoare a Cvintetului de alămuri a Filarmonicii de Stat "Transilvania". Episodul 3 este programat pentru data de 26 ianuarie.

În continuare, programarea episoadelor se face din dpouă în două săptămâni, în zilele de marți, de la ora 20.00, online, pe paginile de Facebook ale: Filarmonicii de Stat "Transilvania", Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și Radio România Muzical. Seria se difuzează și pe canalul de YouTube al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

Ce urmează:

Biserica Evanghelică din Herina;

Bisericile medievale din Jelna și Moruț (ambele într-un singur episod);

Castelul Bánffy din Răscruci;

Castelul Haller din Coplean ("castelul cu scoici").

Despre proiect:

Echipa de proiect (în ordine alfabetică):

Oana Andreica - consultanță muzicală, texte, organizare;

Csók Zsolt (arheolog, MNIT) - documentare, texte, narațiune, organizare;

Köpeczi Sándor-Attila - consultanță muzicală, organizare;

Rareș Sângeorzan - consultanță muzicală, organizare;

Geanina Simion - concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Foto: Cristina Rădulescu

Filmări dronă: Lucian Marica.

Prezintă:

Csók Zsolt, arheolog, MNIT