ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de Anul Nou live, fără public, la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 6 Ianuarie 2021 , ora 9.25


Joi, 7 ianuarie 2021, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii "George Enescu", condus de dirijorul italian David Crescenzi, va fi transmis, de la ora 19.00, în regim live din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției. Programul concertului fără public este alcătuit din unele dintre cele mai populare lucrări, prin care se sărbătorește intrarea în noul an: Uvertura la Bărbierul din Sevilia de Gioacchino Rossini, Valsul florilor din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski,Dansurile ungare nr. 3, 5, 6 de Johannes Brahms și Vals imperial, Polca Auf der Jagd, Polca Tritsch-Tratsch, Polca Pizzicatto, Polca Unter Donner und Blitz, Valsul Dunărea albastră, Marșul Radetzky de Johann Strauss-fiul.

"Anul 2021 va fi tot un an dificil, cel puțin în prima parte. Sperăm că ne vom întoarce cât de curând în sălile de spectacol. E necesar să avem răbdare și mai ales înțelepciunea de a respecta strict recomandările specialiștilor. Vreau să cred că deschiderea stagiunii din luna octombrie a anului curent se va putea face cu public în sala de concert. Surogatul online nu trebuie prelungit, existând riscul afectării calității actului artistic, dar și al trăirilor rafinate pentru melomani", a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".


CONCERT DE ANUL NOU

Concert simfonic fără public

7 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
DAVID CRESCENZI

Program

Gioacchino Rossini
Uvertura la Bărbierul din Sevilia

Piotr Ilici Ceaikovski
Valsul florilor din Spărgătorul de nuci

Johannes Brahms
Dansurile ungare nr. 3, 5, 6

Johann Strauss-fiul
Vals imperial
Polca Auf der Jagd

Polca Tritsch-Tratsch

Polca Pizzicatto

Polca Unter Donner und Blitz

Valsul Dunărea albastră

Marșul Radetzky


Concertul live din 7 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 ).

***

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzia studiat la Conservatorul din Pesaro dirijat de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Kuhn, cu care s-a perfecționat, între anii 1993 și 1996, la "Pomeriggi musicali" din Milano. S-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre lirice și festivaluri, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente activează ca dirijor de orchestră și de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de Căsătorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Verdi. Începând din 1999, a activat în calitate de dirijor de cor și de director muzical la Teatrul "Carlo Felice" din Genova și la Teatrul "St. Carlo" din Napoli. La Doha, Quatar, a dirijat opera Aida (2002) și Ibn Sina de Michil Borstlap (2003) iar în anul 2005 - Aspire de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din 2002 colaborează cu Opera Națională Română Timișoara.
David Crescenzi dirijează, de asemenea, și repertoriu simfonic, fiind invitat să conducă Orchestra Teatrului "Reggio" din Parma, "Benedetto Marcello" din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică "G. Rossini" din Pesaro, Filarmonica "Marchigiana", Filarmonica din Alessandria și din Piemonte, Filarmonica "Banatul" Timișoara, Orchestra Operei din Zagreb, Croația. A colaborat cu soliști de prestigiu, printre care Francesco Manara, Simonide Braconi, Maxence Lauriell.
A dirijat concertele de gală ale mai multor concursuri, printre care Concursul Național de Pian "Cupa Pianiștilor" din Osimo (2004-2005), Concursul Internațional de vioară "Postacchini" (2005-2006).
La Opera Națională București, a condus operele Rigoletto și Nunta lui Figaro în 2006. În același an, a susținut un curs de măiestrie la Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena iar în 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional "George Enescu" din București dirijând Tosca de Puccini. În 2008, pe Arena "Sferisterio" din Macerata, a dirijat în primă audiție absolută în Italia Neues vom Tages de Paul Hindemith și a inaugurat stagiunea cu opera Cleopatra de Lauro Rossi în primă audiție mondială modernă, în regia lui Pier Luigi Pizzi și cu soprana Dimitra Theodossiu. În 2009-2010 a fost invitat la Opera Națională Română din Cluj și la cea din Timișoara. Cu spectacole Aida și Trubadurul a efectuat turnee în Germania, Olanda și Cehia.
La Timișoara, David Crescenzi a susținut cursuri de măiestrie pentru elevi și studenți ai clasei de canto, la Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara și la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest (2010-2011). În prezent, David Crescenzi este director artistic al Teatrului Liric din Cairo.


***

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Siteul Filarmonicii "George Enescu"
Pagina YouTube a Filarmoncii "George Enescu"
Pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu"Vă dorim vizionare plăcută!