ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Tiberiu Soare - noul dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Sibiu!

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2020 , ora 13.44


După o perioadă lungă în care Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu nu a avut un dirijor principal, lansarea noului sezon muzical, "Stațiunea Muzicală Brukenthal" aduce cu sine - pe lângă alte surprize pregătite publicului - numirea cunoscutului dirijor Tiberiu Soare în funcția de "dirijor principal". Prima apariție în această nouă ipostază este programată în 1 octombrie, în Concertul de deschidere a stagiunii 2020-2021.

"Maestrul Tiberiu Soare - un dirijor consacrat, cu o activitate prodigioasă - onorează astfel Sibiul și pe sibieni, într-o epocă de creștere culturală și economică. Totul a fost posibil datorită viziunii și inițiativei dirijorului Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Sunt sigur că vom avea o colaborare frumoasă și fructuoasă, așteptată atât de artiști cât și de publicul nostru" a declart Radu Marius, Concert maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cunoscut publicului sibian prin nenumăratele colaborări avute de-a lungul timpului, dirijorul Tiberiu Soare a putut fi urmărit recent în două concerte din cadrul proiectului Sibiu Opera Festival. Deschiderea noii stagiuni - "Stațiunea Muzicală Brukenthal" - programată în 1 octombrie orele 17 și 19, la Sala Thalia, îl va regăsi din nou pe Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral din fața muzicienilor sibieni.

"Sunt foarte bucuros și onorat de invitația Filarmonicii din Sibiu de a mă alătura efortului muzicienilor acestei prestigioase instituții pentru aducerea în fața publicului a muzicii de cea mai înaltă calitate. Suntem cu toții conștienți de rolul extrem de important pe care îl avem de îndeplinit în viața comunității prin promovarea culturii veritabile. Identitatea autentică apare și se menține prin aderarea la un set de valori comune, iar patrimoniul cultural este cea mai scurtă cale de cristalizare a acestora" a declarat Tiberiu Soare.

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, secția dirijat și secția interpretare instrumentală. S-a perfecționat cu dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris și Adrian Sunshine. Din 1999 dirijează orchestrele filarmonicilor și teatrelor de operă din țară, realizând turnee în Suedia, Israel, China, Germania și Elveția. Ca dirijor al Orchestrei Naționale Radio, a realizat numeroase concerte și înregistrări: concerte în festivaluri internaționale la Shanghai (2010, 2013), Varna (2011) sau Balcic (2013). A desfășurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naționale București (2005-2013), în calitate de coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" (2007-2008). Între 2002 și 2006 a predat la Universitatea Națională de Muzică din București.

Evenimentele organizate de Filarmonica Sibiu sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.