ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Horia Mihail - Turneul 'Pianul Călător' - o nouă serie de concerte în aer liber, la cererea publicului, în 'colecția de toamnă'

Publicat: marți, 1 Septembrie 2020 , ora 12.16

În luna septembrie, Horia Mihail și Pianul călător revin cu o serie de concerte în aer liber, programate la cererea publicului, ca o continuare a turneului din vară. La a zecea sa ediție, turneul Pianul călător a avut un destin și un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a cântat în lunile iunie și iulie în aer liber, online și on air, pentru un public dornic de emoție live după o primăvară înghețată, pentru un public care aștepta ca muzica clasică să revină la viață, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.

După concertele petrecute în vară la Caracal, Alba Iulia, Deva, Sibiu, București și Constanța, recitalurile din toamnă sunt programate pe 5 septembrie la Piatra Neamț, la Curtea Domnească în cadrul "Neamț Art Festival", pe 7 septembrie la Roman, în Curtea Școlii de arte "Sergiu Celibidache" și pe 11 septembrie, la Brașov.

Anul acesta, turneul "Pianul călător" a ajuns la ediția cu numărul 10, așa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

Horia Mihail declara la jumătatea turneului : "Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional și nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar și mai mult de 10 ani, așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o și care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de din ce în ce mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere, plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă turnee se tot fac si s-au tot făcut. Este vorba de un concept puțin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general."

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Națională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski. Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esențial și pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediția a zecea se va petrece în aer liber este o declarație de rezistență în fața presiunilor cărora le sunt supuși artiștii și mesajul lor de speranță în vremurile pe care le trăim.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

https://www.youtube.com/watch?v=O2gTLfofgx0

https://youtu.be/wD2WK66Ep_0

Itinerar

Pianul călător 2020 - Open Air - Beethoven 250 - COLECȚIA DE TOAMNĂ

Sâmbătă 5 septembrie - Piatra Neamț, Curtea domnească

Luni, 7 septembrie - Roman, Curtea Școlii de arte "Sergiu Celibidache"

Vineri, 11 septembrie - Brașov, scena în aer liber

Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor "Sonata lunii" - partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 "Sonata Waldstein"

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

"Für Elise" bagatelă pentru pian în la minor WoO 59