ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru și mezzosoprana Aura Twarowska aduc "Poemul iubirii și al mării" în stagiunea online

Publicat: marți, 2 Iunie 2020 , ora 12.03


Joi, 4 iunie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de Cristian Măcelaru, va avea în program lucrările "Amurg de toamnă" de Alfred Alessandrescu, "Poemul iubirii și al mării" de Ernest Chausson și "Simfonia nr. 2", în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov. Solistă este mezzosoprana Aura Twarowska.

"Poemul iubirii și al mării de Ernest Chausson este o piesă care nu se cântă foarte des. Eu îl văd pe Chausson ca o oglindă a unui Wagner francez. Chausson e foarte lent, niciodată nu știm exact unde se va termina armonia, pentru că atunci când credem că ajungem într-un punct, de fapt, o luăm în altă direcție. Acest poem, interpretat cu sensibilitate de Aura Twarowska, are conotații filosofice. De asemenea, Simfonia nr. 2 de Rahmaninov ne deschide o lume frumoasă prin armoniile pe care le conține", a spus Cristian Măcelaru. "De obicei, în ultima parte a simfoniei se fac multe tăieturi. Noi o interpretăm la Ateneu, așa cum a scris-o Rahmaninov", a precizat dirijorul.

Mezzosoprana Aura Twarowska se simte onorată să interpreteze, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Poème de l'amour et de la mer, lucrarea compusă de Ernest Chausson în anul 1892. "Este o bucurie să mă reîntâlnesc cu Cristian Măcelaru, timișorean ca și mine, într-un nou concert. A cânta sub cupola Ateneului Român este o încununare a carierei fiecărui artist roman și un vis al fiecărui muzician", a apreciat mezzosoprana Aura Twarowska.

Stagiunea online

Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

Joi, 4 iunie 2020, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor - CRISTIAN MĂCELARU

Solistă - AURA TWAROWSKA

Program

Alfred Alessandrescu - Amurg de toamnă

Ernest Chausson - Poemul iubirii și al mării

Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2, în mi minor, op. 27


Înregistrarea concertului de pe 8 noiembrie 2019 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/)

și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore. Partener al evenimentului este Institutul Francez din România, înregistrarea fiind transmisă și pe pagina de Facebook a instituției: (https://www.facebook.com/InstitutulFrancez/).

***

Născut în Timișoara în 1980 și plecat la 16 ani în SUA cu o bursă de două luni, Cristian Măcelaru a devenit, la 19 ani, cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 fiind numit dirijor asistent al aceleiași orchestre. În 2017, a debutat alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam cu lucrări de Mozart, Strauss și Wagner.. L-a înlocuit pe Mariss Jansons în concertul cu Orchestra Regală Concertgebouw la Amsterdam și la București în cadrul Festivalului "George Enescu", ediția din 2019. Este dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, începând cu sezonul 2019/2020. De asemenea, îi va succeda francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naționale a Franței (ONF) din septembrie 2021.

Un alt succes internațional a fost anunțat în luna ianuarie a acestui an: violonista Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinși cu Premiul Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo" pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară - înregistrat la casa Decca.

Mezzosoprana Aura Twarowska (născută Aurora Eleonora Avram în 1967, Lugoj) se dedică vieții muzicale încă de la vârsta de șase ani prin studiul pianului, al mandolinei și cel al cântului în Lugojul natal. Urmează masteratul la Universitatea de Muzică din București, unde obține diploma de studii aprofundate - operă, la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu. Din 2010 este doctor în muzică. Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. În 2004, este decorată de Președintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.

***

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii "George Enescu" a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Siteul Filarmonicii "George Enescu"
Pagina YouTube a Filarmoncii "George Enescu"
Pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu"

Vă dorim vizionare plăcută!