ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert online de lansare a CD-ului 'Oglinzi' (Costin Soare-chitară) pe Scena virtuală TAMTAM

Publicat: joi, 7 Mai 2020 , ora 9.14

Zece compozitori, două chitare, un muzician: un joc de OGLINZI care reflectă frumusețea pieselor interpretate la cele două instrumente, un "best of"al turneelor solistice pe care Costin Soare le-a desfășurat în ultimii ani: "De la Bach la Beatles", "De la Paganini la Piazzolla", "De la Schubert la Sting". Pentru că turneul de lansare preconizat se amână pentru o perioadă care va fi anunțată ulterior, Costin Soare aduce muzica de pe CD-ul "Oglinzi" în casele publicului meloman prin intermediul unui concert de lansare online transmis pe Scena virtuală TAMTAM marți, 12 mai, ora 18: http://www.tamtam.live. Astfel, cei care vor achiziționa bilete la concertul de lansare (https://cutt.ly/YylC32H), vor primi după desfășurarea concertului linkul de download integral al CD-ului. Pentru cei curioși să asculte selecțiuni și să downloadeze în avanpremieră 3 piese de pe albumul "Oglinzi", vă rugăm să accesați www.costinsoare.com .

Itinerarul muzical pornește cu un cîntec încărcat de tristețe din Anglia lui Shakespeare, Lachrimae Pavan, și se încheie 350 de ani mai tîrziu cu Yesterday, hitul nostalgic al trupei Beatles, în care auzim, la propriu și la figurat, ecouri ale lacrimilor fără speranță. Între cele două "coperți" ale CD-ului, ascultăm un repertoriu divers ce continuă atmosfera renascentistă cu Fantasia 33, piesă de virtuozitate a celui supranumit "Il Divino", Francesco da Milano, trece prin epocile clasică și romantică, cu două aranjamente ale chitaristului-compozitor Johann Kaspar Mertz după lied-uri de Franz Schubert (Lob der Thränen și Aufenthalt) și cu afectuoasa Romanță de Niccolò Paganini, cel care, lucru mai puțin cunoscut, a fost și un pasionat chitarist.Urmează Introducere și variațiuni pe o temă din "Flautul Fermecat" de Mozart, op. 9 de Fernando Sor, lucrare în care urmărim metamorfozele "personajului" sprințar al temei și două dintre cele mai iubite piese ale marelui romantic al chitarei, Francisco Tárrega: Capricho Arabe și Recuerdos de la Alhambra. Înainte de punctul terminus al CD-ului, facem o incursiune în America Latină (Brazilia și Paraguay) a secolul XX: Preludiul V, dedicat de Villa-Lobos "tinerilor din Rio care frecventează teatrele și cafenelele" și Catedrala, o bijuterie muzicală a non-conformistului Agustín Barrios Mangoré, care îmbină nostalgia (Saudade), religiozitatea (Andante religioso) și lumescul (Allegro solemne).

Cele două instrumente care apar pe CD au fost construite de lutierul Alexandru Marian: un "model Antonio Torres", lutierul care a pus bazele chitarei moderne, cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecția epocilor romantică și modernă, și un alt instrument inspirat de Hermann Hauser, cel care a construit chitare pentru celebrul Andrès Segovia, cu un sunet mai robust, mai amplu, o "minunată orchestră în miniatură".

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciați și activi artiști români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist și lutist) cu cea pedagogică (cadru asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și profesor la C.N.A. "Dinu Lipatti"), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internațional "Serile de chitară", proiect de succes în cadrul căruia concertează chitariști de top din întreaga lume.

Cu o experiență de 10 turnee (inter)naționale la activ (peste 70 de concerte în țară și străinătate - Ungaria, Danemarca, China - în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, violistul Marius Ungureanu și actrița Daniela Nane), un CD lansat în 2014, "Nocturne și dansuri", altul în 2017, "Twenty Shades of Music" (alături de Ion Bogdan Ștefănescu), cu peste 250 de concerte desfășurate în țară și străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă și repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a inițiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat "Musica...", parte a Festivalului Internațional "Serile de chitară", prin care încearcă să stimuleze creația pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroși din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Național "George Enescu", a cântat în cele 8 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiție, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almași, Gabriel Mălăncioiu, Șerban Marcu, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Sebastian Androne, Sebastian Țună.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama - Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 - 2008 studiază în cadrul "programului pentru profesori" la Universitatea de Educație (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale și orchestrație), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obține titlul de Doctor în Muzică cu mențiunea "Magna cum laudae" pentru teza de doctorat intitulată "Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 - Generația neoromantică"; în perioada martie 2012 - februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral "MIDAS" al Universității Naționale de Muzică din București, lucrând la o nouă ediție a celor "4 suite pentru lăută" (transcripția pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.

În 2013 și 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighișoara, alături de muzicieni de marcă din țară și străinătate, iar din 2016 până în prezent susține masterclass-uri și concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.