ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dragoljub Bajic, invitat în spectacolul 'Don Carlo' de Giuseppe Verdi de pe scena Operei Naționale București

Publicat: marți, 25 Februarie 2020 , ora 10.26

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 29 februarie 2020, începând cu ora 18:30 "Don Carlo", operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.
Mario de Carlo despre spectacolul "Don Carlo" de Giuseppe Verdi ce se va desfășura pe prima scenă lirică a țării: ,,Rolul de regizor (și decoruri, costume și lumini) în cazul <Don Carlo> este ca și cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă știi că vei scăpa cu viață - pentru că alții au făcut asta înaintea ta - riscul de a fi rănit este mare; și, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoțiile atât de puternice și pline de satisfacții un sunt ușor de demonstrat, în fața altor titluri. În Don Carlo ne aflăm față în față cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toți sunt giganți și se mișcă toți împreună!"

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Méry și Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera "Don Carlos" i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris - unde a avut loc și premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor și o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera "Don Carlos" comandată de francezi va fi denumită în țara lui Verdi "Don Carlo", versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

Povestea lucrării are ca punct incipient situația politică și socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prințesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franța și Spania, țări aflate în război la acea vreme. În ciuda așteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotrivește dorinței celor doi, căsătorindu-se el însuși cu tânăra prințesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conține și o mare parte de ficțiune, acuratețea istorică e relativă de dragul poveștii.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).