Arhivă : Agenda de concert Înapoi

De ziua Unirii Principatelor Române, grupul Trei Parale aduce o inedită selecție de melodii tradiționale pe scena Teatrelli

Publicat: marți, 21 Ianuarie 2020 , ora 9.15

Muzică specifică din Muntenia, Oltenia și Moldova răsună la Teatrelli pe 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert al grupului Trei Parale care își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri. Melodiile sunt rezultatul unei adevărate sondări antropologice pe care cei de la Trei Parale au întreprins-o într-un demers de a recupera muzica tradițională.

161 de ani de la Unirea Principatelor Române sunt sărbătoriți la Teatrelli cu un concert al grupului Trei Parale, programat pentru 24 ianuarie, de la ora 19.00. Concertul își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri: libertatea de a trece muzical de la un peisaj românesc la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special, cu melodii tradiționale culese din zona Munteniei, Olteniei și Moldovei - o selecție din mai multe proiecte ale grupului.

Publicul va asculta interpretări inedite, "unele cât se poate de scrupuloase, altele cât se poate de libere" la instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradițional și extrem de puțin puse în valoare în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuție (toba, vuva, daireaua). Astfel, Florin Iordan va interreta la cobză și fluiere (fluier, caval, tilincă), cimpoi, tambură (saz), țiteră, Daniel-Mircea Pop va asigura partea vocală, dar va interpreta de asemenea și la fluiere și la percuție, Mihai Balabaș, la vioară și Beatrice Iordan la cobză.

Grupul Trei Parale este cunoscut pentru faptul că în alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, se bazează pe diferite modalități de cercetare: expediții prin sate, colaborări cu bătrâni muzicanți, ascultarea unor înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Béla Bartók, documentarea din diverse volume de folclor muzical sau studiul unor transcripții de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Pe lângă participări la importante festivaluri, muzica grupului este prezentă pe coloana sonoră a unor filme precum Aferim! (2015) și Kyra Kyralina (2014).

Intrarea la eveniment este liberă, în baza unei rezervări online pe bilete.ro și la casa de bilete Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7). Rezervarea își pierde valabilitatea cu 20 de minute înainte de ora de începere a evenimentului, iar din acel moment accesul se va face în ordinea sosirii publicului, în limita locurilor disponibile.